REIS NAAR AUSTRALIË – HET LAND DOWN UNDER

Stroomvoorziening: U kunt zonder problemen uw scheerapparaat in Australië gebruiken. De stroomspanning in Australië bedraagt 240/250 Volt. U heeft echter wel een adapter (driepolig met platte pootjes) nodig. Deze is verkrijgbaar in de electro vakhandel of op de luchthavens.

Telefoneren: Vaste telefoon: 0011-31 en dan het Nederlandse nummer ZONDER DE EERSTE 0. Voorbeeld: 0011-31-10-8420785 voor Planet Downunder….

Noodgevallen: 000 Informatie: 013

Gratis nummers beginnen met 1-800. Wanneer u regelmatig naar Europa wilt bellen, is het de moeite waard een ‘calling card’ aan te schaffen. Deze zijn verkrijgbaar in tijdschriftenwinkels, kiosken etc. en beschikbaar in verschillende waardes (AU$ 10, 15, 20, 25) U kunt deze kaarten gebruiken in alle telefooncellen, middels alle ‘normale’ telefoons en de kosten zijn verreweg het laagst…. Telefoneren met een mobiel kan ook maar kost een vermogen. Bovendien is de ontvangst zeer beperkt. Het is aan te raden in Australië een pre-paid kaart te kopen. Hou wel rekening met de kosten voor ‘roaming’. Exacte kosten ervaart u via de aanbieder van uw mobiele abbonnement. Kijk ook eens op www.gsmworld.com voor meer informatie.

Roaming: (telefoon dataverkeer) en uw voicemail: Zet deze voor vertrek uit, anders kunnen de kosten hoog oplopen. Neem voor meer informatie contact op met uw provider. Veel hotels/lodges en zelfs campsites bieden wifi mogelijkheden (vaak tegen betaling)

Bellen: in Australië In telefooncellen kunt u betalen met muntgeld en/of telefoonkaart. Ook kunt u een Australische simkaart aanschaffen, welke u in uw mobiele telefoon kunt stoppen. Een aantal aanbieders zijn:

  • Telstra: www.telstra.com.au
  • Optus: www.optus.com.au
  • Vodafone: www.vodafone.com.au

Betaalmiddelen: In Australië worden creditcards (Visa / Mastercard) over het algemeen goed geaccepteerd. U kunt met uw gewone pinpas gewoon geld pinnen, mits uw pas is voorzien van het rood-blauwe maestro/cirrus logo. Tevens dient de pas actief te zijn voor gebruik buiten Europa. Verzeker u er dan ook van dat dit in orde is! Neem contact op met uw bank. U betaalt met uw bankpas geen wisselkosten en krijgt altijd de meest actuele dagkoers. Geld pinnen met creditcard is ook mogelijk, maar de meerkosten kunnen oplopen tot boven € 10,-. Een creditcard is noodzakelijk voor het afgeven van de waarborg bij verhuurders van auto’s / campers. En steeds meer hotels verplichten een creditcard als borgstelling. Tenslotte is het steeds vaker zo dat u moet PINNEN bij de creditcard, een handtekening volstaat steeds minder. Zorg dan ook dat u de pincode weet.