Hoofdstad Australië

Canberra

Vaak denken mensen dat de hoofdstad van Australië Sydney of Melbourne is. Het tegendeel is echter waar want de hoofdstad is het in New South Wales gelegen Canberra. Pas in 1908 werd besloten om Canberra te gaan bouwen als nieuwe hoofdstad. Later in 1927 werd de hoofdstad het centrum van de regering, cultuur, kunst, sport, het recht, wetenschap en onderwijs van Australië. Sinds Canberra als hoofdstad van Australië gekozen was is het uitgegroeid tot een kosmopolitische metropool. De stad heeft een mooie afwisseling van uitgestrekte open ruimtes en dichte stedelijke activiteiten.

De federale hoofdstad van Australië bezit ongeveer 500.000 inwoners. Doordat Canberra omgeven is door eucalyptusbomen straalt de stad een landelijke en relaxte sfeer uit. Niettemin betekent de naam Canberra in het Aboriginals ‘ontmoetingsplek’. Door de rivaliteit tussen Sydney en Melbourne over wie de hoofdstad ging worden, kwam het idee om een nieuwe hoofdstad te ontwerpen. Met de bedoeling dat deze stad tussen de twee grote steden zou komen te liggen. Voor dit gigantische project is er wereldwijd een ontwerpwedstrijd gehouden. Uiteindelijk is de wedstrijd gewonnen door de Amerikaan Walter Burley Griffin. Hij koos namelijk voor brede straten en veel parken met als middelpunt het kunstmatige meer Lake Burley Griffin.

Bezienswaardigheden
Canberra

Canberra bezit over veel nationale monumenten en instellingen zoals het Australian War Memorial, de National Gallery of Australia en het Nationaal Museum. Daarnaast zijn de meeste overheidsgebouwen open voor publiek waaronder het Parlement House, de High Court en de Royal Australian Mint. Ook Canberra beschikt over een botanische tuin met inheemse planten, eucalyptusbomen en Rock gardens. Het oudste gebouw van de hoofdstad is de Sint-Janskerk in het centrum van de stad die dateert uit 1841. Als laatste zijn er voor de actieve reizigers ook mogelijkheden om te kajakken of surfen in Batemans Bay op 2 uur rijden van Canberra.

In het hart van het centrum van de stad ligt het Nationaal Museum van Australië. Tevens één van de populairste musea van het land die ieder jaar vele bezoekers trekt. Niet alleen vind je hier historie en lokale artefacten maar ook interactieve, state-of-the-art exposities. Daarnaast heb je in het noordelijke deel van het centrum van Canberra het Australian War Memorial Museum. Hier worden de Australische militairen herdacht die omgekomen zijn in de oorlogen waar Australië bij betrokken was.