Geldzaken en Actuele koers

Munteenheid en geld wisselen

De munteenheid van Nieuw-Zeeland is de New Zealand Dollar (NZD). Het valutateken waar de dollar mee wordt aangeduid is NZ$. Hierbij zijn bankbiljetten beschikbaar van 5, 10, 20, 50 en 100 NZD. Echter worden de biljetten van 100 NZD maar weinig gebruikt. De munten hebben een waarde van 10, 20 of 50 cent en 1 of 2 dollar.

Je kunt eventueel ook geld wisselen bij de banken en wisselkantoren. Bij hotels is dit ook mogelijk maar die wisselen doorgaans tegen een ongunstige koers. De wisselkoers schommelt vaak daardoor is het handig om vlak voor de reis de koers van de NZD te bekijken door middel van een converter.

Betalingsmogelijkheden

Met je pinpas kun je bij alle geldautomaten (ATM) pinnen wanneer de pas is voorzien van het rood/blauwe Maestro logo. Dit is de gunstigste manier en garandeert de beste wisselkoers. Vergeet niet om de pas te activeren voor buiten Europa. Voor meer informatie hierover kan je contact opnemen met je bank.

Neem voor de eerste dagen genoeg contant geld mee vanuit Nederland. Het is niet onverstandig om een aantal travellers cheques mee te nemen (in kleinere coupures). Daarnaast wordt de creditcard als betaalmiddel algemeen geaccepteerd in Nieuw-Zeeland. Op veel plekken kun je dan ook met creditcard je aankopen doen. Desondanks is het slim om altijd wat contant geld op zak te hebben wanneer dit niet mogelijk is.

• Credit card betalingen zijn mogelijk in de meeste hotels, restaurants en winkels

• Geldopname met pinpassen en creditcards bij de meeste geldautomaten

Fooien: Fooi is niet gebruikelijk in Nieuw-Zeeland en wordt ook niet verwacht. Wanneer je tevreden bent met de vriendelijke en goede service, dan kun je natuurlijk fooi geven. In de regel bedraagt de fooi ongeveer 10% van de rekening. Dit is natuurlijk geen plicht, maar een ieders oordeel!

Prijzen

Om een beetje te weten wat je te wachten staat qua prijzen voor je budget is het handig om te weten wat bijvoorbeeld levensmiddelen kosten in Nieuw-Zeeland. Voor maaltijden kun je rekenen op prijzen vanaf 11 euro voor een simpele maaltijd, voor een 3-gangen diner kun je op minimaal 18 euro rekenen. De prijs van een kop koffie gaat vanaf 2,50 euro en een biertje vanaf 4,50 euro.