Coorong National Park

Over het Coorong National Park

Het Coorong National Park is door de variatie en vele zoet- en zoutwater meren te vergelijken met de Waddeneilanden. Al met al stamt het woord “Coorong” uit de Aboriginal taal en betekent “smal eiland”. Bovendien is de Coorong een zoutwater lagune met een kustlijn van 200 km en 140 km duinen die onderbroken worden door de monding van de Murray River. Anders gezegd, het Coorong National Park bestaat uit een 145 kilometer lange lagune, die van de Indische Oceaan is gescheiden door het Younghusband schiereiland. Kortom is dit een 130 kilometer lange, smalle strook zand. Younghusband schiereiland heeft maar één opening, waar de Murray River na 2.600 kilometer uitmondt in de Coorong Lagune. Ten slotte, het Coorong National Park is gelegen in de staat South Australia.

Ngarrindjeri’s

In het gebied van het Coorong National Park leven rond de rivier de Murray en de Coorong de Ngarrindjeri Aboriginals. Zij zijn bekend vanwege het bijzondere feit dat mannen en vrouwen een gelijke status hebben. Onder de Aboriginals komt dit namelijk nauwelijks voor. Doordat het woongebied van de Ngarrindjeri’s een vruchtbaar gebied was trok het al rond 1900 veel kolonisten aan naar het Coorong National Park. Daardoor was dit volk al gauw van een gemengde afkomst waarna later nog maar weinigen op de hoogte zijn van de oude tradities. Tegenwoordig zijn ze echter nog redelijk goed geïntegreerd in de samenleving dan de meeste andere Aboriginals. Ze houden wel vast aan hun eigen tradities en geloofsopvattingen maar geven daar een nieuwe draai aan.

Flora en Fauna

De Coorong lagune bestaat uit een serie ondiepe meren (3 meter) die hoe verder je naar het zuiden komt steeds zouter worden. In dit gebied komen veel verschillende vogelsoorten voor, zoals bijvoorbeeld de pelikaan, zwanen en waddenvogels. Naast vogels komen er ook veel vissen voor in de lagunes en daarom is het park niet alleen een paradijs voor natuurliefhebbers en wandelaars, maar ook voor vissers. In het Coorong National Park bevinden zich talloze kampeermogelijkheden, die per normale auto te bereiken zijn. Wanneer je per 4WD onderweg bent, is het wellicht een aanrader om op het Younghousband Eiland te gaan kamperen. Hier voert een 4WD track naar een camping in het noordelijke deel. Let er echter wel op dat je een vergunning moet hebben om in het park te mogen kamperen. Deze vergunning is te verkrijgen bij de rangers in Meningie.