Tijdzones Australië

Wanneer je een reis naar Australië wilt maken, moet je er rekening mee houden dat je te maken hebt met redelijk veel tijdsverschil. Australië is een enorm land, waardoor je in het land zelf ook te maken hebt met tijdsverschil. Australië is in te delen in drie verschillende tijdzones.

De drie tijdzones in Australië zijn:

  • Australian Western Standard Time (AWST)
  • Australian Central Standard Time (ACST)
  • Australian Eastern Standard Time (AEST)

Australian Western Standard Time:

In deze tijdszone valt de staat West Australian met de plaats Perth. Het tijdsverschil met dit deel van Australië en Nederland is 7 uur.

Australian Central Standard Time:

Onder deze tijdszone vallen de staten: Northern Territory, South Australia en de plaats Broken Hill. De plaatsen die in deze tijdszone vallen zijn onder andere Adelaide en Darwin. Het tijdsverschil met dit deel van Australië is 8,5 uur.

Australian Eastern Standard Time:

Deze tijdszone betreft het oosten van Australië. Het tijdsverschil met dit deel van Australië en Nederland is 9 uur. Onder deze tijdzone vallen de staten: Victoria, Queensland, Australian Capital Territory, New South Wales (behalve de stad Broken Hill) en Tasmanië. Bekende steden die onder deze tijdszone vallen zijn: Sydney, Melbourne, Brisbane

Zomertijd

Net als in Nederland hebben ze ook in Australië te maken met de zomertijd. Nu loopt de zomertijd in Australië niet gelijk met die van Nederland, dit komt doordat de seizoenen tegenovergesteld zijn dan in Nederland. De Australische zomertijd begint officieel op de eerste zondag van oktober en eindigt op de eerste zondag van april. Niet alle staten kennen de zomertijd. In de staten Queensland, Northern Territory en West Australia hebben ze geen zomertijd. De staten New South Wales, Victoria, South Australia, Tasmanië en Australian Capital Territory zetten de klok in de periode van de zomertijd een uur vooruit. Houdt er dan dus rekening mee dat je één uur moet optellen bij het tijdsverschil

Seizoenen Australië

Zoals al beschreven staat bij de zomertijd zijn de seizoenen in Australië tegenovergesteld dan in Nederland. Dit komt doordat Australië op het Zuidelijk Halfrond in gelegen. Zo is de lente van september tot november, de zomer van december tot februari, de herfst van maart tot mei en de winter van juni tot augustus. De seizoenen in Australië zijn niet te vergelijken met die in Europa, dit komt voor het grootste gedeelte door het subtropische klimaat in het land.