REIS NAAR NIEUW-ZEELAND – HET LAND VAN DE LANGE WITTE WOLK

Haere Mai – Welkom in “Aotearoa”

Het land van de witte wolk zoals de Maori’s hun land noemen. Nieuw-Zeeland staat al jarenlang bekend om de landschappelijke veelvoud en de unieke flora en fauna die hier te vinden is. Verheugt u zich op een buitengewoon land vol adembenemend mooie natuur, rust, ruimte en uiterst vriendelijke inwoners. Hier alvast wat handige informatie die handig is bij het plannen van uw reis:

Nieuw-Zeeland is opgebouwd uit het Noord- en Zuideiland en talrijke kleinere eilanden.

Het Noordeiland is met afstand het drukste eiland. Hier bevindt zich o.a. de grootste stad Auckland en Wellington de hoofdstad. De totale oppervlakte van het eiland is 113.729 vierkante kilometer. De geschiedenis van Nieuw-Zeeland begon in 1840, met de ondertekening van het Verdrag van Waitangi (Bay of Islands, in het uiterste noorden van het Noordeiland).

De rijke Maori cultuur is alomtegenwoordig in vele delen van het Noordeiland, maar vooral in het geothermische hart van het Noordeiland. Hier vindt men vulkanen en geisers, die een eenheid met de uitgestrekte akkers vormen. Op basis van de vorm van het eiland, gaven de Maori’s het eiland de naam Te Ika A Maui (De Vissen van Maui). Maui is de naam van het mytische eiland waar de Maori volgens overlevering hun oorsprong vinden.

Het Zuideiland is door de 35 km brede Cook Strait gescheiden van het Noordeiland. Het Zuideiland is met een oppervlakte van 150.437 vierkante kilometer iets groter dan het Noordeiland en toch woont hier slechts een derde van de totale bevolking van Nieuw-Zeeland. Vooral de plaatselijke flora en fauna profiteert van deze gunstige (dunbevolkte) omstandigheden.

Op het Zuideiland bevindt zich Mount Cook, 3.754 m de hoogste berg van heel Oceanië. De grootste stad van het Zuideiland is Christchurch, gevolgd door Dunedin. Het landschap van het Zuideiland is zeer gevarieerd. In het noordelijk gelegen Abel Tasman National Park zijn er gouden stranden, terwijl de westelijke kust o.a. gletsjers en fjorden biedt.

De Maori naam voor het Zuideiland is Te Wai-pounamu (jade water) of Te Waka A Maui (de kano van Maui).

Natuurbescherming:

Nieuw-Zeeland is een land met een schitterende natuur en een unieke flora en fauna, die tijdens de ontwikkeling van het geïsoleerde land nauwelijks veranderd is. Door de geïsoleerde ligging heeft zich een aantal unieke, alleen in Nieuw-Zeeland voorkomende diersoorten ontwikkeld. Bij gebrek aan natuurlijke vijanden is een aantal vogelsoorten bijvoorbeeld niet schuw. Echter, met de komst van de Europeanen kwamen ook een aantal exotische dieren (ratten, wespen en dergelijke) naar Nieuw- Zeeland, die tot op de dag van vandaag een grote bedreiging vormen voor de inheemse natuur. Om deze zo goed mogelijk te beschermen gelden strenge regels met betrekking tot de invoer van verse levensmiddelen, planten en dieren.

Bevolking:

De samenleving is multicultureel. Van de ongeveer 3,7 miljoen Kiwi’s is het grootste deel van Engelse origine. 12% Van de totale bevolking is Maori. Deze groep leeft in een bijzondere verhouding met de natuur. De voorouders van de Maori’s kwamen meer dan 100 jaar geleden vanuit Polynesische eilanden en vooral op het noordeiland is de cultuur zeer sterk vertegenwoordigd. De Maori’s zijn uiterst gastvriendelijk en bieden maar al te graag een inzicht in de fascinerende cultuur. Het is de moeite waard hun uitnodiging aan te nemen, want een beter inzicht in hun leven zult u niet zo snel krijgen!

Op basis van onze eigen ervaringen en die van onze klanten hebben we een aantal reizen samengesteld deze vindt u onder onze nieuws/blog pagina. Deze reizen dienen als VOORBEELD en zijn een ideaal uitgangspunt voor uw reis naar Nieuw-Zeeland of Australië. We hebben vooraf samengestelde reizen voor zowel als Nieuw-Zeeland of Australië . Ook een combinatie van beide landen behoort tot de mogelijkheden. Uw reis naar Nieuw-Zeeland en Australië begint bij Planet Downunder!