REIS NAAR NIEUW-ZEELAND – HET LAND VAN DE LANGE WITTE WOLK

Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland, Haere Mai – Welkom in “Aotearoa”

Over Nieuw-Zeeland

Het land van de witte wolk zoals de Maori’s hun land noemen. Nieuw-Zeeland staat al jarenlang bekend om de landschappelijke veelvoud en de unieke flora en fauna die hier te vinden is. Verheug je op een buitengewoon land vol adembenemend mooie natuur, rust, ruimte en uiterst vriendelijke inwoners. Hier alvast wat handige informatie die handig is bij het plannen van je reis.

De regio’s van Nieuw-Zeeland bestaan uit het Noordereiland, Zuidereiland en talrijke kleinere eilanden.

Noordereiland

Het Noordereiland is veruit het drukste eiland mede doordat de grootste stad Auckland en de hoofdstad Wellington hier gelegen zijn. De totale oppervlakte van het Noordereiland is 113.729 km2. De geschiedenis van Nieuw-Zeeland begon in 1840, met de ondertekening van het Verdrag van Waitangi (Bay of Islands, in het uiterste noorden van het Noordereiland).

De rijke Maori cultuur is tegenwoordig in vele delen van het Noordereiland nog altijd te vinden. Met name in het geothermische hart van het Noordereiland waar vulkanen en geisers een eenheid vormen met de uitgestrekte akkers. Op basis van de vorm van het eiland, gaven de Maori’s het eiland de naam Te Ika A Maui (de Vissen van Maui). Maui is de naam van het mythische eiland waar de Maori volgens overlevering hun oorsprong vinden.

Zuidereiland

Het Zuidereiland is door de 35 km brede Cook Strait gescheiden van het Noordereiland. Het Zuidereiland is met een oppervlakte van 150.437 vierkante kilometer iets groter dan het Noordereiland maar toch woont hier slechts één derde van de totale bevolking van Nieuw-Zeeland. Vooral de plaatselijke flora en fauna profiteert van deze gunstige (dunbevolkte) omstandigheden.

Op het Zuidereiland bevindt zich Mount Cook, met 3.754 m de hoogste berg van heel Oceanië. De grootste stad van het Zuidereiland is Christchurch, met op de tweede plek Dunedin. Het landschap van het Zuidereiland is zeer gevarieerd. In het noordelijk gelegen Abel Tasman National Park zijn er gouden stranden, terwijl de westelijke kust o.a. gletsjers en fjorden omvat.

De Maori naam voor het Zuidereiland is Te Wai-pounamu (jade water) of Te Waka A Maui (de kano van Maui).

Natuurbescherming

Nieuw-Zeeland is een land met een schitterende natuur en een unieke flora en fauna, die tijdens de ontwikkeling van het geïsoleerde land nauwelijks veranderd is. Door de geïsoleerde ligging heeft zich een aantal unieke, alleen in Nieuw-Zeeland voorkomende diersoorten ontwikkeld. Bij gebrek aan natuurlijke vijanden is een aantal vogelsoorten bijvoorbeeld niet schuw. Echter, met de komst van de Europeanen kwamen ook een aantal exotische dieren (ratten, wespen en dergelijke) naar Nieuw-Zeeland, die tot op de dag van vandaag een grote bedreiging vormen voor de inheemse natuur. Om deze zo goed mogelijk te beschermen gelden strenge regels met betrekking tot de invoer van verse levensmiddelen, planten en dieren.

Bevolking

De samenleving is multicultureel. Van de ongeveer 3,7 miljoen Kiwi’s is het grootste deel van Engelse origine. 12% Van de totale bevolking is Maori. Deze groep leeft in een bijzondere verhouding met de natuur. De voorouders van de Maori’s kwamen meer dan 100 jaar geleden vanuit Polynesische eilanden en vooral op het Noordereiland is de cultuur zeer sterk vertegenwoordigd. De Maori’s zijn uiterst gastvriendelijk en bieden maar al te graag een inzicht in de fascinerende cultuur. Het is de moeite waard hun uitnodiging aan te nemen, want een beter inzicht in hun leven zult u niet zo snel krijgen!

Op basis van onze eigen ervaringen en die van onze klanten hebben we een aantal reizen samengesteld deze vind je onder onze nieuws/blog pagina. Deze reizen dienen als VOORBEELD en zijn een ideaal uitgangspunt voor je reis naar Nieuw-Zeeland of Australië. We hebben vooraf samengestelde reizen voor zowel als Nieuw-Zeeland of Australië. Ook een combinatie van beide landen behoort tot de mogelijkheden. Je reis naar Nieuw-Zeeland en Australië begint bij Planet Downunder!

Jetlag

Doordat je naar het oosten reist passeer je meerdere tijdzones én heb je een enorm tijdsverschil met Nederland wanneer je naar Nieuw-Zeeland gaat. Hierdoor is er een grote kans dat je te maken krijgt met een jetlag. Dit is de ontregeling van je biologische klok die zorgt voor verstoring van het dag- en nachtritme. Daarbij kan je gezondheid ook achteruit gaan. Om dit enigszins te voorkomen hebben we een aantal tips:

  • Begin de reis ontspannen en ga wat eerder slapen voor je vertrek. Het beste zou zijn als je enkele dagen voor vertrek begint met het veranderen van de tijden dat je naar bed gaat. Ga iedere dag een uurtje eerder slapen en sta dan ook een uur eerder op dan normaal gesproken. Dit zorgt voor een makkelijkere aanpassing aan de lokale tijd bij aankomst in Nieuw-Zeeland.
  • Pas je zo snel mogelijk aan het dag- en nachtritme van Nieuw-Zeeland aan. Doe rustig aan de eerste dagen van je reis en plan geen hele volle dagen zodat je langzaamaan kan acclimatiseren. Oververmoeid raken heeft een negatief effect op de jetlag waardoor het verergert.
  • Aan boord van het vliegtuig moet je in beweging blijven, urenlang in dezelfde houding zitten is funest voor het lichaam. Probeer af en toe heen en weer te lopen of oefeningen te doen. Drink daarnaast ook genoeg water aan boord en vermijd alcohol aangezien dit het lichaam enorm uitdroogt.