Hoofdstad Nieuw-Zeeland

Wellington

De hoofdstad van Nieuw-Zeeland is Wellington maar heeft als bijnaam ‘Windy Wellington’. Dit komt door de ontzettend harde wind die door de stad raast. Wellington is gelegen op het zuidelijke punt van het Noordereiland aan de Straat Cook. Kortom, Straat Cook is het water dat het Noordereiland van het Zuidereiland gescheiden houdt. Ondanks dat de stad omgeven is door natuur is het tevens het culturele centrum van het land. Niet alleen de steile heuvels en de ruime haven kenmerken de hoofdstad maar ook de ferry naar het Zuidereiland.

Wellington is een moderne stad maar heeft nog steeds wat oudere wijken waar een relaxte en ongedwongen sfeer hangt. Aan de rand van de stad ligt Mount Victoria met prachtig uitzicht over de hele stad. Daarnaast zijn er stijlvolle restaurants, winkels, galerijen en zelfs meer cafés dan in New York.

Het uitgaansleven van Wellington is eveneens levendig. Dit komt doordat er veel studenten en kunstliefhebbers in de stad wonen. Voor de culinaire liefhebbers heb je hippe bars, restaurants en trendy clubs op Courtenay Place. De aangrenzende Cuba Street is het kunstenaarsgebied waar tevens veel hippe cafés, restaurants, bars en vintage winkels te vinden zijn.

Cultuur

Wellington is een bruisende stad die sinds het als hoofdstad benoemd werd in 1865 in rap tempo is gaan groeien. De invloedrijke stedelijke kunstbeweging tegen het einde van de 20e eeuw bracht leven in de stad. Tegenwoordig is Wellington de kunst- en cultuurstad van Nieuw-Zeeland. Denk aan culturele gezelschappen zoals het Te Papa museum, Royal New Zealand Ballet of het New Zealand Symphony Orchestra.

De groeiende filmindustrie in en rond de hoofdstad zorgt voor verschillende leuke festivals zoals het Wellington International Film Festival en het International Festival of the Arts. De laatste is het allergrootste festival van Nieuw-Zeeland, om de twee jaar zet dit festival de hele stad compleet op zijn kop. Overal zijn dan kunst en cultuur optredens en evenement bij te wonen. Niettemin worden er nog veel meer festivals georganiseerd in ‘s werelds coolste kleine hoofdstad.