GEZONDHEID IN NIEUW-ZEELAND
HET LAND VAN DE LANGE WITTE WOLK

Deze pagina van gezondheid in Nieuw-Zeeland geeft handige tips omtrent gevaren, inentingen en vaccinaties. Maar ook overige gezondheid gerelateerde informatie. Doordat er andere dieren en planten leven dan je gewend bent in Nederland weet je niet hoe je lichaam reageert. Daarnaast kan het veranderlijke weer soms erg verraderlijk zijn. Het is dan ook altijd fijn om vooraf informatie in te lezen waarmee rekening gehouden moet worden tijdens de reis. Mocht er iets gebeuren dan weet je altijd waar je terecht kunt en hoe de gezondheidszorg in het land werkt.

Inentingen en Vaccinaties

Voor Nieuw-Zeeland zijn geen inentingen verplicht, tenzij je vanuit een risicogebied naar het land reist of meer dan 6 dagen in een gebied waar geelzucht heerst heeft opgehouden. Voor gedetailleerde informatie verwijzen we je naar de GGD en/of het Tropencentrum in Amsterdam of neem hier een kijkje.

Gevaren

Één van de voordelen van Nieuw-Zeeland is dat er geen slangen leven. Daarnaast zijn er op één zeer zeldzame spinnensoort na geen giftige wilde dieren te vinden in het land. Ook kent Nieuw-Zeeland een zeer lage criminaliteit. Echter neemt dit niet weg dat je ten alle tijde op moet blijven letten, zoals overal.

Zandvliegen

Het enige lastige diertje is de zandvlieg, deze vind je vooral aan de noordwestkust van het Zuidereiland. Deze minuscule vliegjes kunnen vervelend steken ondanks dat je ze nauwelijks ziet. Om je hiertegen te beschermen kun je het beste een lokaal insectenmiddel met DEET erin kopen. Smeer je goed in wanneer je op wandeltocht gaat in de natuur en draag bij voorkeur lange kleding zodat je benen en armen bedekt zijn.

Een ander vervelend ongemak is de giardia parasiet die voorkomt in de rivieren en meren van Nieuw-Zeeland. Wanneer je tijdens een lange wandeling water moet drinken uit een rivier of meer is het verstandig om eerst het water te filteren en te koken voordat het opgedronken word. Daarentegen, het kraanwater in Nieuw-Zeeland is wel veilig om gewoon te drinken.

Handige tips

Bescherm je goed tegen de intensieve uv-straling met een hoed, t-shirt, zonnecrème en zonnebril. Ook al schijnt de zon niet, een verbranding is snel opgelopen (vooral wanneer wij uit de Europese winter naar de zomer reizen).

Tevens is het altijd verstandig om een kleine reisapotheek mee te nemen wanneer je op reis gaat. Er kan altijd iets gebeuren met je gezondheid in een vreemd land. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de belangrijkste kleine hulpmiddelen zoals jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en indien van toepassing een middel tegen reisziekte.

Jetlag

Doordat je naar het oosten reist passeer je meerdere tijdzones én heb je een enorm tijdsverschil met Nederland wanneer je naar Nieuw-Zeeland gaat. Hierdoor is er een grote kans dat je te maken krijgt met een jetlag. Dit is de ontregeling van je biologische klok die zorgt voor verstoring van het dag- en nachtritme. Daarbij kan je gezondheid ook achteruit gaan. Om dit enigszins te voorkomen hebben we een aantal tips:

  • Begin de reis ontspannen en ga wat eerder slapen voor je vertrek. Het beste zou zijn als je enkele dagen voor vertrek begint met het veranderen van de tijden dat je naar bed gaat. Ga iedere dag een uurtje eerder slapen en sta dan ook een uur eerder op dan normaal gesproken. Dit zorgt voor een makkelijkere aanpassing aan de lokale tijd bij aankomst in Nieuw-Zeeland.
  • Pas je zo snel mogelijk aan het dag- en nachtritme van Nieuw-Zeeland aan. Doe rustig aan de eerste dagen van je reis en plan geen hele volle dagen zodat je langzaamaan kan acclimatiseren. Oververmoeid raken heeft een negatief effect op de jetlag waardoor het verergert.
  • Aan boord van het vliegtuig moet je in beweging blijven, urenlang in dezelfde houding zitten is funest voor het lichaam. Probeer af en toe heen en weer te lopen of oefeningen te doen. Drink daarnaast ook genoeg water aan boord en vermijd alcohol aangezien dit het lichaam enorm uitdroogt.