Klimaat in Nieuw-Zeeland
HET LAND VAN DE LANGE WITTE WOLK

Weer & Klimaat

Over het algemeen is er het hele jaar een gematigd klimaat in Nieuw-Zeeland zonder uitgesproken natte en/of droge periodes. De seizoenen bestaan uit milde winters en vrij warme zomers. Vanuit het zuiden gezien heerst er een gematigd klimaat tot een warm tot subtropisch klimaat in het noorden. Op de hoogste toppen van de gebergten heerst een hooggebergteklimaat waar de zomers en winters een stuk koeler zijn. Dit gebied is ideaal voor de liefhebbers van wintersport en je kunt zelfs eeuwige sneeuw aantreffen.

Door de ligging op het zuidelijk halfrond verlopen de seizoenen precies omgekeerd ten opzichte van het noordelijk halfrond. Nieuw-Zeeland is een zonnig land waar het gemiddeld aantal zonuren op jaarbasis rond de 2000 ligt. Deze worden redelijk over het gehele jaar verdeeld ongeacht dat de zon meer schijnt in de zomerperiode. De winters zijn in Nieuw-Zeeland niet zo somber als dat we hier gewend zijn in de lage landen.

Het klimaat op het Noordereiland is, vanwege de gunstige ligging t.o.v. de tropische Zuidzee, aanzienlijk warmer en milder dan in het Zuidereiland.

Noordereiland

Het Noordereiland is het bovenste eiland in Nieuw-Zeeland waar het landschap enorm divers is. Het eiland herbergt meerdere klimaten van subtropisch tot subpolair. Je vindt hier prachtige stranden met subtropische planten, een haven waar ook schitterende watervallen te zien zijn of je kunt de bergen in om de kou op te zoeken. Verder naar het zuiden van het eiland verandert het klimaat langzaamaan in een gematigd zeeklimaat. Daarnaast kan het Noordereiland gekenmerkt worden door de vele werkende vulkanen en geisers.

Auckland

Gelegen op het Noordereiland is de grootste stad van Nieuw-Zeeland, Auckland. De stad heeft een aangenaam zeeklimaat maar ligt tegen een subtropisch klimaat aan. De zomers zijn erg aangenaam waarbij de temperatuur rond de 20-25 graden ligt. Maar ook de winterperiode is redelijk aangenaam met temperaturen rond de 15 graden en een ontzettend kleine kans op vorst. Binnen de stad zelf kan het weerbeeld echter enorm verschillen door de vele heuvels en uitgestrektheid van de stad.

Wellington

De hoofdstad van Nieuw-Zeeland is tevens gelegen op het Noordereiland. Dit betekent dat ook Wellington in de zomer aangename temperaturen heeft tussen de 20-25 graden. Ook de winters zijn aangenaam en de temperatuur zal dan ook zelden onder de 10 graden komen. Het kan af en toe voorkomen dat het vriest op een rustige, heldere dag. Desalniettemin kan de wind flink hard waaien doordat Wellington aan de Tasmanzee ligt.

Zuidereiland

Het Zuidereiland is de onderste helft van Nieuw-Zeeland met eveneens een zeer gevarieerd landschap. Het klimaat is daardoor ook gevarieerd en hangt mede af van de ligging. Ga je richting de kust dan verandert het klimaat en zijn de temperaturen wat zachter. Hier heb je dan ook mooie stranden en bijzondere flora en fauna.

De hoger gelegen delen op het Zuidereiland zoals het gebergte in het midden hebben eigenschappen van een landklimaat. De hoogste toppen beschikken over een hooggebergteklimaat waar de zomers én winters een stuk koeler zijn. Hier tref je zelfs (eeuwige) sneeuw aan. Door het gebergte in het midden van het Zuidereiland heeft de westkust meer last van regen dan de oostkust. Over het algemeen is het weer op het Zuidereiland erg veranderlijk en vaak onder invloed van de zee en wind.

Christchurch

De grootste stad van het Zuidereiland is Christchurch, tevens bekend door de vele parken en botanische tuinen. De stad heeft een gematigd zeeklimaat met droge warme zomers met veel zonne-uren. De winters zijn zacht en gedurende het hele jaar kan het hier vrij winderig zijn. De temperaturen liggen in de zomerperiode rond de 15-20 graden en in de winter rond de 10-15 graden.

Queenstown

Queenstown is de extreme sport hoofdstad van Nieuw-Zeeland gelegen op het Zuidereiland. Zowel in de zomer als in de winterperiode kun je hier volledig uit je dak gaan met allerlei extreme sporten. De stad ligt meer landinwaarts waardoor het weer minder beïnvloed is door de zee. In het Remarkables gebergte kan het behoorlijk vriezen alhoewel beneden in het dal de temperaturen aangenamer zijn. Door de invloed van het vlakbij gelegen meer dalen de temperaturen in de winter wel in het dal maar gaan niet makkelijk onder het vriespunt. De zomerperiode is zeer zonnig waarbij de temperaturen tot wel 30 graden op kunnen lopen.