Eungella National Park

Over het Eungella National Park

Het mystieke Eungella National Park beslaat zo’n 500 km2 van de Clarke Range, een met regenwoud bedekt gebergte in Queensland. De Clark Range verheft zich steil uit het met suikerriet beplante kustgebied en strekt daarmee de kruinen in de wolken. Niet voor niets betekent “Eungella” in de taal van de Aboriginals “geboorteland van de wolken”. Boven alles uitstekend staat de Mt. Dalrymple met 1.280 meter te midden van de gespleten bergketen, waarvan het grootste deel in het Eungella National Park ligt. Niet alleen is het park de koning onder de nationale parken van Queensland maar ook herbergt het een groot aantal tropische en subtropische dier- en plantsoorten.

“Als je zeker een snaveldier wilt zien, ga dan naar het Eungella National Park”. Deze zin doet in Australië vaak de ronde, en terecht. Er zijn namelijk veel snaveldieren te zien op verschillende plaatsen zoals in de Broken River Camping Area. Desalniettemin stoort de “lichte” drukte wel een beetje.

Bezienswaardigheden

De Pioneer Valley in het Eungella National Park is een paradijs van watervallen, weelderige flora en vulkanische rotsformaties. Daarnaast is het één van de rijkste gebieden waar suikerriet groeit in Australië. Bovendien is de Pioneer Valley verreweg één van de meest pittoreske valleien van het land. Voor uitkijk op de Pioneer Valley heb je een aantal fantastische uitzichtpunten met adembenemende uitzichten. Onder andere Valley View, Sky Window, Range Road View en Bevan’s Lookout liggen direct naast de weg en zijn daardoor via korte wegen te bereiken.

Wandelingen

Naast een bezoek aan het informatiecentrum worden in het Eungella National Park meestal langere wandeltochten ondernomen. Zodoende is het uitgangspunt hiervoor meestal het Broken River bezoekerscentrum.

  1. Rainforest Discover Walk: 2,1 km, 1 uur. Een ‘onderwijzend’ pad geeft met borden langs de wegen informatie over het subtropische regenwoud. Direct aan het begin ligt de Conical Pool met een houtplatform voor de observatie van snaveldieren. Ten slotte is de beste tijd hiervoor ‘s ochtends vroeg of laat in de middag, kort voor zonsondergang.
  2. Credition Creek Trail: 17 km, 6-7 uur. Aan deze mooie weg zullen alleen geoefende wandelaars beginnen. Ook is deze trail geschikt voor observatie van vogel- en snaveldieren.
  3. Cedar Grove Track: 3,7 km, 2 uur. De hier groeiende roodceders gaven deze track de naam. Na korte tijd door het regenwoud kom je aan bij Valley View en Sky Window Circuit. Vanuit hier is er een fantastisch uitzicht op Pioneer Valley met zijn suikerrietvelden en de met regenwouden bedekte bergen van de Clarke Range.
Camping

Bezoekerscentrum, rangerstation, kiosk, picknickplaats en camping area liggen aan de Broken River Road in het Eungella National Park. Bovendien heb je de Fern Flat Camping Area die achter het ranger station in het woudgebied ligt. Samengevat zijn de kosten voor beide plaatsen $ 7,50 (wijzigingen voorbehouden), warmwaterdouches inbegrepen. Echter is de camping aan het Credition Creek gratis, maar deze plaats is zonder voorzieningen.