Kakadu National Park

Over het Kakadu National Park

Het Kakadu National Park is gelegen in de regio Northern Territory op ongeveer 250 km ten oosten van Darwin. Bovendien is het één van de mooiste nationale parken in Australië. Daarnaast staat het park op de UNESCO werelderfgoedlijst voor onder andere de culturele erfenis. Maar ook de rode kliffen, watervallen en waterbronnen van de prachtige ongerepte natuur in het Kakadu National Park zijn een reden. Ook is de Aboriginal cultuur hier nog goed zichtbaar. Want de Aboriginals hebben tot op de dag van vandaag een sterke band door de 40.000 jaar oude rotstekeningen.

Het Kakadu National Park bestaat uit 5 zones:

 • Getijdenzone; kust en riviermondingen.
 • Overstromingsgebieden; vertakkingen van de rivieren.
 • Heuvelachtig boslandschap; tot aan de steile rand van het plateau.
 • Escarpment & Arnhemland Plateau; sterk geërodeerd zandsteenblok
 • Regenwoud; in de kloven, op de vlaktes en in de koelere gedeelten van het plateau.

Volgens de Aboriginals heersen er 6 jaargetijden in het Kakadu National Park;

 1. Gunumeleng; oktober – december; voor de regentijd, wanneer de luchtvochtigheid toeneemt.
 2. Gudjeuk: januari – februari; hevige onweersbuien met veel neerslag, warm en vochtig.
 3. Banggereng tijd: maart – april; stormgevaar.
 4. Yekke tijd: mei; extreem droog en daardoor gevaar voor bosbranden.
 5. Wurreng: juni – juli; “koude jaargetijde” met lage luchtvochtigheid, dagtemperaturen van 30 graden Celcius; opdrogen van de overstromingsgebieden.
 6. Gnurung tijd: augustus – september; heet en windstil.

Bezienswaardigheden

Hier vind je meer informatie over de bezienswaardigheden in het Kakadu National Park. Bijvoorbeeld het Jabiru Visitor Centre, dit bezoekerscentrum geeft een kijk in het leven van de Aboriginals in het gebied. Daarnaast is er veel aandacht besteed aan de flora en fauna in het park. Ten tweede heb je de rivieren Yellow Waters en Alligator River die beiden beschikken over wilde dieren. Het grootste en gevaarlijkste dier dat hier woont is de krokodil. Echter zie je deze maar zelden. Na een boottocht over de Yellow Waters kan je nauwelijks geloven dat de rust en idyllische aanblik maar schijn zijn.

Dan heb je nog de Nourlangie Rock (Burrunggui) gelegen in een zandsteenformatie. Deze plek is het gehele jaar bereikbaar en zeker de moeite waard wanneer je de Aboriginal kunst interessant vindt. Daarentegen zijn de rotsformaties met oeroude rotstekeningen Ubirr en Nanguluwu alleen open tijdens de droge tijd. Al met al loopt deze periode van eind april tot eind oktober.

Ten slotte zijn er talrijke trails die uitnodigen tot wandeltochten door het indrukwekkende gebied van het Kakadu National Park. Om op een andere manier het park te verkennen zijn er georganiseerde 4WD excursies. Een voorbeeld is de begeleide 4WD excursie naar Jim Jim Falls of Twin Falls.