Katherine Gorge (Nitmiluk) National Park

Over het Katherine Gorge (Nitmiluk) National Park

Het Katherine Gorge National Park beslaat een uitgestrekt gebied bestaande uit spectaculaire kloven uitgehouwen in oude zandstenen. Een bezoek aan het Katherine Gorge National Park is absoluut een aanbeveling waard. Het park is gelegen in de regio Northern Territory. Dit park, op ongeveer 330 km ten zuiden van Darwin en 30 km noordoostelijk van Katherine, is goed te bereiken via de Stuart Highway.

Bovendien baant de Katherine River zich in het Nitmiluk National Park een weg door maar liefst 13 indrukwekkende kloven. Hier vind je rotswanden van soms wel meer dan 100 meter hoog. Niet alleen worden er in de kloven verschillende boottochten aangeboden. Maar ook is er de mogelijkheid om zelf een kano te huren voor de avontuurlijke reizigers en de kloven gaan verkennen! Daarnaast heb je de mogelijkheid om in dit gebied heerlijk te ontspannen en te zwemmen. Ook wandelaars zullen hier aan hun trekken komen. Een onvergetelijke ervaring is bijvoorbeeld een rondvlucht boven het adembenemende kloven landschap.

Katherine River

Het diepe ravijn van Katherine River is de grootste attractie van het park. Stroomopwaarts verandert het in een breed dal, dat het zuidelijke deel van het Arnhem Land Plateau vormt. Tijdens de regentijd verandert de normaal gesproken rustig kabbelende rivier in een woeste stroom met wilde watervallen. In totaal bestaat het park uit 13 verschillende ravijnen welke door erosie zijn ontstaan. Sommige ravijnen hebben zelfs een diepte van meer dan 100 meter. Van de 13 ravijnen zijn er helaas maar 9 toegankelijk voor wandelaars.

Een andere benaming voor het ravijn van de Katherine River is Nitmiluk. Hier heb je talloze mogelijkheden om watersporten te beoefenen zoals zwemmen, kanoën of een boottocht maken. Echter is de meest indrukwekkende manier om het ravijn te leren kennen vanuit een kano. Ondanks dat het niet de meest ontspannen manier is krijg je hier een ander perspectief van de prachtige natuur. Als laatste is het aan te bevelen de kano één of zelfs meerdere dagen van te voren te reserveren.

Praktische tips

  • De beste reistijd om dit gebied te bezoeken is tussen april en oktober, wanneer het “dry season” heerst;
  • Om te kunnen kamperen in het Katherine Gorge National Park is een speciale vergunning vereist. Voor meer informatie kan je terecht bij het Northern Territory kantoor in Duitsland, tel. +49-69-7191440;
  • Voor de echte kanoliefhebber zijn er in de 5e, 6e en 9e kloof speciale “overnight camps”. Wie hier wil overnachten moet op tijd reserveren aangezien er per nacht maar 20 mensen worden toegelaten;
  • In het hoogseizoen zijn er iedere avond informatiebijeenkomsten gegeven door de rangers met informatie over het park.