Nullarbor Plain National Park

Over het Nullarbor Plain National Park

In het zuidoosten van Western Australia ligt het Nullarbor Plain National Park. Het bijna boomloze gebied ligt ten noorden van de bekende ”Great Australian Bight”. Bovendien is de naam van dit gebied afgeleid van het Latijnse “Nullus Arbor”, wat “geen bomen” betekent. Dit gebied lijkt op het eerste oog niet zoveel te bieden voor de meeste bezoekers. In de eerste plaats is dat misschien wel waar.

Daarom is het beter wanneer je een aantal keer van de hoofdweg afslaat in het Nullarbor Plain National Park. Daarna moet je in zuidelijke richting gaan rijden. Dan zal je uitkomen op het punt waar de hoogvlakte eindigt en 60 meter diepe kliffen de grens met de oceaan vormen. Echter is deze steile kust één van de gevaarlijkste ter wereld, tevens vormt het de kilometers lange ”Great Australian Bight”. Dit is een ideaal punt om één van de grootste dieren ter wereld te kunnen spotten, de walvis.

Fauna

Tijdens de winter en in het vroege voorjaar komen dieren hun jongen baren in het Nullarbor Plain National Park. Tevens komen hier ook zeeleeuwen voor. In het binnenland van de Nullarbor Plain leven nog maar weinig van de 32 soorten knaagdieren die er ooit voorkomen. Tegenwoordig leeft er nog maar één wombatsoort. Alle overige knaagdieren zijn verdreven door de komst van konijnen, vossen en muizen. Naast de wombat komen er ook rode en grijze reuzen kangoeroes in het gebied voor.

Bereikbaarheid

De oorzaak dat er geen bomen in het gebied groeien is door het feit dat het water zeer snel in de diepere bodemlagen wegsijpelt. Daardoor ligt er diep onder de grond een uitgebreid stelsel van grotten en riviertjes. Niettemin is het Nullarbor Plain National Park goed te doorkruisen via de Eyre Highway, die een stuk parallel loopt aan de kust. Daarom is het de moeite waard om af en toe te stoppen om de indrukwekkende kliffen te bekijken. Een goede plek om te stoppen is dan ook bij de Bunda Cliffs waar de kliffen ruim 80 meter diep zijn.

Niet alleen met de auto maar ook met de trein kan je vanuit South Australia via de Nullarbor Plain naar Western Australia reizen. Het traject van deze trein heet de ”Indian Pacific”. Deze doorkruist het gebied door het binnenland in plaats van direct langs de kust. Als laatste is het met maar liefst 478 km de langste rechte spoorlijn ter wereld.