Palm Valley (Finke Gorge National Park)

Over het Finke Gorge National Park

Het Finke Gorge National Park is de thuisbasis van oude landschappen en culturele Aboriginal bezienswaardigheden. Het park is op een afstand van ongeveer 138 km ten zuidwesten van Alice Springs in het Northern Territory gelegen. Bovendien omvat het Finke Gorge National Park zo’n 46.000 hectare gebied waaronder de Palm Valley. Daarnaast is het park alleen per 4wd te bereiken via de Larapinta Track. Tijdens de rit naar het park moet je zowel meerdere rivierbeddingen oversteken als over zandwegen rijden.

Deel van dit nationale park is de zogenaamde Palm Valley, die wereldberoemd is vanwege de in grote aantallen aanwezige palmbomen aan de oevers van de Palm Creek (een zijrivier van de Finke River). Bovendien hebben de palmbomen een gemiddelde leeftijd van 300 jaar. Het zijn immers “overblijfselen” uit een vochtiger tijdperk. Want water halen de palmen uit het poreuze zandsteen van de Hermannsburg bergketen. Dit gesteente heeft zich tijdens de miljoenen jaren durende erosie door water ontwikkelt tot een soort “opvangbekken” voor water. Al met al dient dat nog steeds als levensbron voor de bomen.

Wandeltochten

In het Finke Gorge National Park is een eenvoudige camping, voorzien van douches (koud water) en toiletten. Ver van de “normale” beschaving kan je hier tijdens een barbecue of een kampvuur van de schitterende sterrenhemel genieten!

In het Palm Valley Nature Park zijn er diverse trails (circuit), waarover je bij de ingang van het park informatie kan krijgen. Zoals bijvoorbeeld de Kalaranga Lookout, een gemakkelijke klim van 20 minuten. Daarnaast krijg je hier een spectaculair uitzicht op het zandstenen amfitheater en het ruige landschap. Ten tweede heb je de Mpaara-wandeling, de langste wandeling in het park. Deze duurt ongeveer 2 uur en neemt je mee door een schitterend zandstenen land terwijl je kennis maakt met de Aboriginal cultuur. Een andere lange wandeltocht is de tevens 2 uur durende Mpulungkinya-wandeling. Hier dwaal je tussen de bosjes van slanke palmen terug naar het plateau naar het onderliggende parkeerterrein.

Flora en Fauna

In het bijzonder vind je in de Palm Valley een zeer zeldzame palm. Deze palm heet de rode koolpalm en komt nergens anders ter wereld voor. Ondanks dat de palmen de grootste toeristische attractie van het park is, zijn ze extreem gevoelig voor bezoekersimpact. Bezoekers weten namelijk vaak niet dat ze op zaailingen lopen, daarom moet je de gemarkeerde sporen volgen wanneer je in het park loopt. Gelukkig bestaan er zo’n 3.000 volwassen palmen en duizenden jonge palmen in de vallei. Daarnaast komen er ook vele soorten endemische planten voor zoals eucalyptussen maar ook bloemen. Doordat er in de Finke rivier ondergronds wel water stroomt kunnen de planten goed overleven.

Naast deze iconische palmbomen en andere planten zijn er verschillende zoogdieren te vinden in het Finke Gorge National Park. Één van de bekendste hiervan is de rode kangoeroe die maar liefst 11 meter ver kan springen. Bovendien leven er ook wallaby’s, dingo’s en kleine zoogdieren die vooral ‘s nachts buiten verschijnen. Maar ook omvat het park zo’n 140 soorten vogels. Dit is erg opmerkelijk gezien het feit dat er hier enorme droogte kan heersen. De bekendste vogel die hier voorkomt is de emoe, een grote loopvogel. Tevens is deze vogel een symbool voor Australië. Ten slotte, in dit park leven geen amfibieën, kikkers en padden. Desondanks komen er wel bijzondere reptielen voor zoals de moloch, een dier met stekels die zich goed aanpast op het leven in de woestijn.