Northern Territory

Northern Territory is de droogste staat van Australië en strekt zich uit van het tropische noorden tot het hart van de woestijn in het rode centrum. Met Ayers Rock en het Kakadu National Park herbergt het Northern Territory twee van de meest bekende iconen van Australië. Samengevat neemt het Northern Territory 1/5e deel van Australië in beslag. Anders gezegd, de staat is 4 keer zo groot als bijvoorbeeld Duitsland.

De vegetatie varieert in het Northern Territory van mangroven in het tropische noorden tot steppe- en woestijnlandschappen in het zuiden. Omdat 22% van de inwoners Aboriginals zijn staat op papier dat 1/5e van het gebied (243.459 km2) aan hen als reservaat is toegewezen. Daarmee waren de Aboriginals in 1967 officieel in het bezit van het reservaat. Echter in de praktijk zodra er bodemschatten waren gevonden negeerden ze deze wet.

Bezienswaardigheden in Northern Territory

Ayers Rock (Uluru)

Uluru ligt midden in de rode woestijn in het centrum van het continent en de staat Northern Territory. Met een lengte van ca. 4,5 km, een breedte van 2,5 km en hoogte van 348 meter is het de grootste monoliet ter wereld. Echter praten we hier slechts over het zichtbare deel want het grootste gedeelte ligt nog begraven. Ongeveer 600 miljoen jaar geleden werd het gebergte langzaam door erosie ‘afgegraven’ en in een laagvlakte achtergelaten. Door de beweging van de aarde werd een gigantisch stuk sediment 75 graden gedraaid en kwam het stuk dat tegenwoordig Ayers Rock heet bovengronds te liggen.

Olga’s (Kata Tjuta)

Op 40 km van Ayers Rock vinden we de rotskoepels van de Olga’s. Deze 36 koepels zijn bijzonder indrukwekkend in het licht van de opkomende en/of ondergaande zon en nodigen uit tot schitterende wandelingen. De Valley of the Winds is bijvoorbeeld een aanrader.

Kakadu National Park

Het grootste nationale park van Australië en vooral bekend vanwege de vele (meer dan 5.000) rotstekeningen van de Aboriginals die meer dan 40.000 jaar oud zijn. Ten slotte vind je hier spectaculaire kloven, watervallen, steile rotswanden en moerasachtige gebieden met unieke flora en fauna.