Adelaide

De gateway van South Australia is haar charmante hoofdstad Adelaide, die door alle grotere luchtvaartmaatschappijen wordt aangevlogen. Meer dan 700 restaurants, café’s & wijnkelders, een afwisselend straatleven en de vele parken geven de stad een bijzondere flair.

Adelaide staat bekend om de vele festivals die er worden georganiseerd. Het bekendste festival is het zogenaamde “Adelaide Festival”, een drieweeks kunstfestival. Om de twee jaar vindt in oktober het zogenaamde “Tasting Australia” festival plaats, een culinair hoogtepunt wat tienduizenden fijnproevers naar de stad trekt  Op maar 10 minuten rijden van de stad beginnen de fantastische stranden. Een speciale tram brengt u binnen 20 minuten naar Glenelg.

Adelaide is de hoofdstad van de staat South Australia en werd opgericht in 1836. Met rond 1 miljoen inwoners is het de 4e grote stad op het continent! De snelle bevolkingsgroei dankt Adelaide aan de ontdekking van zilver en lood in het achterland, waardoor al vroeg veel emigranten uit Europa werden aangetrokken. Met name Zwitsers en Duitsers trokken naar de Barrossa Valley en hebben daar hun cultuur bewaard. In Adelaide heerst een mediterrane atmosfeer. Dit komt niet alleen door de temperaturen (tussen 12 graden in juli en 23 graden in februari). Maar ook door de vele parken, zoals de Torrens River. En verschillende Malls, die de bezoekers uitnodigen tot een leven op straat!

Geschiedenis

Na enige discussie over de naam werd Adelaide vernoemd naar de echtgenote van de Britse koning William IV. De precieze locatie van Adelaide werd echter pas na de naamgeving vastgesteld. In eerste instantie zou het centrum van de stad aan het Port District gesitueerd worden, aangezien daar reeds een haven bestond. Gezien het feit dat er in dit gebied gebrek was aan genoeg vers drinkwater en bouwgrond, werd besloten de stad in hoger gelegen gebieden aan de Torrens River, 6 mijl ten zuidwesten van de haven, aan te leggen.

Klimaat

Ook klimatologisch gezien is de locatie van Adelaide ideaal! Er valt genoeg neerslag en de gemiddelde temperatuur schommelt tussen de 22.6 graden Celsius in januari en 11.2 graden Celsius in juli. Er heerst dus een gematigd maritiem klimaat.

Bezienswaardigheden

Men zou kunnen zeggen dat er drie types bezienswaardigheden zijn in Adelaide. Zo vindt u er indrukwekkende historische gebouwen en musea, prachtige parken en wandelpromenades en tenslotte de interessante voorsteden van de stad.

Bezienswaardig is de Art Gallery (North Terrace), die dagelijks van 10:00 tot 17:00 uur is geopend. Het Ayers House (228, North Terrace) werd in 1846 voor William Pexton gebouwd. Na de voltooiing in 1855 werd het huis bewoond door Sir Henry Ayers, een zakenman en politicus, die in de loop der jaren enige veranderingen aan het huis voornam. Tegenwoordig is dit huis te bezichtigen. De botanische tuinen van Adelaide, aangelegd in 1855, behoren tot de mooiste in Australië. Hier kan men vanaf 07:00 uur ’s morgens terecht om zich in de schaduw van de vele bomen lekker te ontspannen…

Het Festival Centre is Adelaide’s antwoord op het wereldberoemde Sydney Opera House. Het Festival Centre ligt direct aan de Torrens River en bied plaats aan het Drama Theatre, een openluchttheater en de Concert Hall. Net als in Sydney, is het ook hier mogelijk om een rondgang door het complex maken.