Brisbane

Brisbane, met 1.4 miljoen inwoners, gold eens als “seniorenstad” omdat zich hier vanwege het uitermate goede klimaat zeer veel gepensioneerden vestigden. Tegenwoordig is Brisbane met haar grote glazen “kantoorpaleizen”, een gezellige voetgangerszone en de Brisbane River de op drie na grootste stad in Australië! Om zover te kunnen komen, heeft de stad veel ondernomen. In 1982 werden de Commonwealth Games hier gehouden en ook de Expo (1988) werd in Brisbane georganiseerd en was goed voor 16 miljoen bezoekers binnen 6 maanden!

Klimaat & geografische ligging

De stad bevindt zich op ongeveer 100 kilometer ten noorden van de grens met New South Wales en 483 kilometer ten zuiden van de steenbokskeerkring, die de grens tussen het subtropisch- en tropisch gebied vormt. Brisbane ligt in het subtropisch gebied met hete zomers, koude winters en duidelijke temperatuursverschillen gedurende dag en nacht.

Geschiedenis

De Moreton Baai in de delta van de Brisbane River werd in 1799 voor het eerst ontdekt door Matthew Flinders, die op zoek was naar de rivier waarvan James Cook reeds het bestaan had vermoed. In 1823 gaf de toenmalige Gouverneur van New South Wales, Sir Thomas Brisbane, de landmeter John Oxley de opdracht om de kust preciezer te onderzoeken. Sindsdien heeft de rivier die door Brisbane stroomt de naam “Brisbane River”. Het eigenlijke doel van Oxley echter, was het vinden van een geschikte locatie voor een strafkamp. Oxley ontdekte inderdaad een geschikte locatie en in 1824 landde het allereerste gevangenentransport in het noordelijke Redcliffe. Vanwege gebrek aan schoon drinkwater en bloedige confrontaties met de oorspronkelijke bewoners van dit gebied, werd het strafkamp 30 kilometer naar het zuiden verplaatst, naar een locatie direct aan de Brisbane River.

In 1834 kreeg de kolonie de naam Brisbane en zou het tot het jaar 1842 duren, voordat zich ook mensen uit vrije wil in de kolonie mochten vestigen. In de jaren 40 van de 19e eeuw kwam de langverwachte bevolkingsgroei. Gedurende de ontwikkeling van dit gebied was er steeds onenigheid over de nationaliteit ervan. In 1859 verkreeg het gebied haar onafhankelijkheid van New South Wales, na een lange strijd die werd geleid door de Schot John Dunmore, die zich uitermate sterk maakte voor de onafhankelijkheid. Pas in 1887, na de aanleg van een spoorverbinding met Sydney, beleefde het gebied een economische groei en vooruitgang. Het vruchtbare land en haar landbouwkundige potentieel lieten de bevolking van de jonge staat snel groeien en in 1901 werd Queensland lid van de Australische Commonwealth.

Bezienswaardigheden

De binnenstad van Brisbane ziet eruit alsof die op een dambord is ontworpen en dat maakt de oriëntering erg eenvoudig! Ingesloten door de Brisbane River, kruisen de straten, vernoemd naar Engelse koningen en koninginnen, elkaar. Een ideaal startpunt voor een tocht door de stad is het tussen 1920 en 1930 gebouwde stadhuis aan het King George’s Square. De 91 meter hoge toren biedt een fantastisch uitzicht over de stad en het scherpe contrast tussen de moderne kantoorgebouwen en de oude, victoriaanse huizen van zandsteen! De stadswandeling loopt gedeeltelijk parallel met de zogenaamde Heritage Trail, een wandelroute dwars door de stad, langs alle 39 meest belangrijke en interessante gebouwen van de stad. Te zien zijn veel openbare bouwwerken zoals het Central Railway Station, het General Post Office met het postmuseum, het Myer Centre in de Queen Street promenade, het Parliament House en het Old Government House.

Brisbane ligt aan de Brisbane River en beschikt over vele uitzichtpunten van waaruit men een goed overzicht over de stad en de rivier met haar vele bruggen heeft. Alhoewel het raadhuis (City Hall, op de hoek van Adelaide Street en Albert Street) tegenwoordig is omringd door wolkenkrabbers, heeft u ook hiervandaan een goede indruk van de stad. De uitkijktoren van het stadhuis is via een lift bereikbaar (in de weekeinden gesloten). Een andere bezienswaardigheid is de Queen Street Promenade. Hier zijn, naast 8 bioscopen, een overdekte rommelmarkt en een busstation gevestigd. Het General Post Office is tussen 1871 en 1879 gebouwd op het terrein van een voormalige vrouwengevangenis en herbergt tegenwoordig het postmuseum. In de buurt van de botanische tuinen bevindt zich het Parliament House, dat in Franse renaissancestijl is gebouwd. De eerste bijeenkomst van de gemeenteraad vond hier plaats in 1868. Ten zuiden van het centrum ligt South Bank, het voormalige expositieterrein. Na beëindiging van de wereldtentoonstelling in 1988 werd op dit terrein een rommelmarkt gevestigd, die inmiddels plaats heeft gemaakt voor een recreatiegebied. Centrum van dit gebied is het 8 miljoen dollar dure Suncorp Plaza, waarin 3000 bezoekers een plaatsje kunnen vinden. Hier worden regelmatig allerlei soorten evenementen georganiseerd.

Overige bezienswaardigheden

De bezichtiging van de Four X (XXXX) brouwerij is een absolute aanrader! Hier worden per uur 200000 blikjes en flessen met het lekkere bier gevuld… De brouwerij ligt in Milton, 1,5 kilometer buiten Brisbane. Maakt u van te voren een afspraak om teleurstelling te voorkomen. Wie meer over het leven van Koala’s ervaren wil, moet absoluut het “Lone Pine Koala Sanctuary” (11 km ten zuidwesten van het stadscentrum) bezoeken. Hier leven meer dan 100 koala’s en andere Australische dieren, zoals bijvoorbeeld kangoeroes, emoes, wombats, snaveldieren, Tasmanian Devils, diverse vogelsoorten en hagedissen. Het park is tot ver buiten Brisbane bekend en absoluut een bezoekje waard!

In zuid Brisbane staat een aantal bezienswaardigheden, zoals het Queensland Cultural Centre, het Queensland Museum, The State Library en het Performing art Complex naast elkaar aan de oever van de Brisbane River. Boottochten op deze rivier met een oud stoomschip zijn zeer gewild, net als ballonvaarten over de stad! Natuurlijk is Brisbane ook een ideaal uitgangspunt voor excursies naar het Lamington National Park (in het achterland van Brisbane) of naar de Gold- en Sunshine Coast.

Informatie

Brisbane beschikt over een flink aantal informatiepunten voor bezoekers. Een vermelding waard is het kleine kantoor aan King George Square en het informatiepaviljoen midden in de Queen Street boulevard. Bij beide kantoren is gratis informatiemateriaal over Brisbane en omgeving verkrijgbaar! Zeer informatief is de brochure over het zogenaamde Heritage Trail, de wandelroute door de stad. Een andere tip is het weekblad “This week in Brisbane”, waarin alle evenementen worden aangegeven die worden georganiseerd. Vanzelfsprekend kunt u voor informatie ook terecht bij de RACQ (Royal Automobile Club of Queensland), de Australische versie van onze ANWB. Het RACQ heeft een kantoor in Edward Street, Fortitude Valley en naast het hoofdpostkantoor in Queens Street (nr. 261).