Darwin

De hoofdstad van het Northern Territory werd in 1866 gesticht en heette in eerste instantie Palmerston. Na een bombardement tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1942 en als gevolg van diverse tornado’s is er niet veel meer over van de historische stad. In 1974 werd bijvoorbeeld 90% van de stad door een tornado vernield! In het zogenaamde “Top End” zijn de mensen echter taai en door de vele immigranten is Darwin een van de snelst groeiende steden in Australië. Tegenwoordig wonen er ongeveer 85.000 mensen in Darwin.

Klimaat

Zeer sterke neerslag, hoge temperaturen en een uitermate hoge luchtvochtigheid kenmerken het klimaat in de regentijd. (van november tot en met april). Met gemiddeld 8.5 uur zon per dag en een gemiddelde temperatuur van 35 graden Celcius is deze stad echter de zonnigste stad op het Australische vasteland!

Geschiedenis

In 1839 werd de baai waaraan het huidige Darwin ligt door John Stokes ontdekt, maar het duurde tot 1866 voordat de eerste nederzetting in het gebied werd gesticht. Deze nederzetting kreeg de naam Palmerston en pas nadat de stad tot hoofdstad van het Northern Territory werd uitgeroepen (in 1911) werd de naam in Darwin veranderd, naar de natuuronderzoeker Charles Darwin. Door de Japanse deelname aan de Tweede Wereldoorlog, raakte ook Australië in dit conflict betrokken. Tijdens een groot Japans bombardement in februari 1942 werd Darwin totaal verwoest! Drie tropische wervelstormen deden precies hetzelfde;  in 1937,  tijdens kerstavond van 1974 en de laatste keer in 1987, werd Darwin door het natuurgeweld compleet verwoest! Het is eigenlijk een klein wonder dat de stad steeds weer is opgebouwd, vooral na het zien van de beelden van de vernielingen die cycloon Tracy in 1974 aanrichtte. Tegenwoordig is er, na bijna 30 jaar, niks meer van deze vernielingen te zien.

Bevolking

Darwin heeft zich in de loop der tijd steeds meer als toegangspoort tot Australië ontwikkelt voor met name de Aziatische landen. Als gevolg hiervan is de stad niet alleen groter geworden, maar ook meer in contact gekomen met de rest van de wereld. Tegenwoordig telt de stad ongeveer 85.000 inwoners, die zich allemaal aan de extreme klimatologische omstandigheden hebben aangepast. Het leven in Darwin lijkt zich nog een extra tikje langzamer af te spelen dan in de rest van Australië, iets wat misschien blijkt uit het aantal liters bier datgedronken wordt per hoofd, namelijk 240!

Bezienswaardigheden

Het stadscentrum is relatief klein en zeer overzichtelijk, waardoor de bezienswaardigheden goed te voet te bereiken zijn. (tijdens een wandeling van ongeveer 2 uur). Zoals eerder al vermeld, zijn er vanwege de bombardementen en verschillende wervelstormen nog maar een paar historische gebouwen aanwezig, die allemaal liefdevol gerestaureerd of opnieuw opgebouwd zijn. Bezienswaardig is bijvoorbeeld het Government House en het gerechtsgebouw. Uit de ruïnes van het voormalige stadhuis (Old Town Hall) blijkt de vernietigende kracht van de cyclonen! Een tip voor fotografen is de Fanny Bay, een ideale plek voor het fotograferen van de zonsondergang. Darwin is ook een ideale stad om voorafgaand of na afloop van een tour door de Outback een paar dagen te blijven. De voetgangerszone biedt een flink aantal terrassen en goede restaurants.

De Lyons Cottage, het met natuursteen bekleedde gebouw van de National Trust in Darwin, werd in 1925 gebouwd. Het diende als woonhuis voor een Brits-Australische officier van de telegraafmaatschappij. In het voormalige Admirality House (1927) was tot voor kort een kunstgalerie ondergebracht, vandaag de dag is het helaas niet meer te bezichtigen. Omgeven door exotische bomen staat het, in tropisch stijl gebouwde, Government House (1869). Het gebouw is meerdere malen beschadigd door een wervelwind, maar telkens hebben ze het huis liefdevol gerestaureerd. In de botanische tuinen groeien alle planten die in het Northern Territory voorkomen. Op het grote terrein zijn 400 verschillende soorten geplant, waaronder de Baobob Tree (flesvormige boom).

Vooral ‘s avonds is de haven een druk trefpunt. Tijdens het genot van een koud biertje werpen de lokale vissers een lijntje uit en maken een praatje met elkaar. Bier speelt een grote rol tijdens de jaarlijks terugkerende Beer Can Regatta. Bij deze race zijn alleen voertuigen toegelaten die gemaakt zijn van bierblikjes!

Stranden

Vanzelfsprekend zijn er in Darwin en de omgeving talrijke stranden, die men in de regentijd beter mijdt! In deze periode trekken de zogenaamde “vuurkwallen” naar de ondiepe wateren voor de kust en een beet van deze diertjes is extreem pijnlijk en kan zelfs dodelijk zijn! Op meerdere stranden staan er daarom kasten met flessen azijn voor noodgevallen. Er zijn natuurlijk aan diverse stranden speciale vangnetten in het water aangebracht, die de kwallen tegenhouden. Dit is bijvoorbeeld het geval aan het strand van Nightcliff in North Darwin. Een vangnet is echter geen garantie! Verder zijn er in de omgeving van Darwin diverse waterholen, waarin men ook kan zwemmen. Hier bestaat weliswaar geen gevaar op kwallen, maar door krokodillen! Vanzelfsprekend zijn er in dit gebied rangers, die ervoor zorgen dat er geen gevaarlijke situaties ontstaan, maar het is raadzaam zich van te voren goed te informeren over de veilige zwemplekken!

Omgeving

In de omgeving van Darwin bevinden zich diverse “Crocodile Farms”, die allemaal een bezoek waard zijn! Ongeveer 40 kilometer ten zuiden van Darwin (aan de Stuart Highway) bevindt zich een krokodillenboerderij waar de krokodil uit de film “Crocodile Dundee” is gehuisvest. Na een uitgebreide rondleiding over het terrein kan men in het aangrenzende restaurant het typische krokodillenvlees uitproberen! Dichter bij Darwin (10 km) ligt het Crocodylus Park, waar ook krokodillen voor commerciële doeleinden worden gekweekt.

Darwin is ook een ideaal uitgangspunt voor (meerdaagse) toeren door het Kakadu National Park of het Litchfield National Park.