Fremantle

Het havenstadje ligt aan de monding van de Swan River en wordt door haar inwoners liefdevol “Freo” genoemd. Lange tijd was Fremantle een ingeslapen gehucht, waar zich in de loop der tijd de kunstwereld uit Perth heeft gevestigd. Toen Fremantle in 1987 de America’s Cup, de befaamde zeilwedstrijd, toegewezen kreeg, leken ingrijpende veranderingen onafwendbaar. Kosten nog moeite werden gespaard om Fremantle op te knappen. De toen gerestaureerde oude huizen doen tegenwoordig dienst als musea, kunstgalerijen, restaurants, hotels en pubs. Sindsdien trekt Fremantle steeds meer bezoekers van over de hele wereld. Dit komt niet alleen door de jachthaven met zijn mediterrane karakter, maar ook door de typische atmosfeer in de stad, die geschiedenis met het moderne leven verbindt!

Museum

Het Western Australia Maritime Museum biedt een goed beeld van de onderwaterwereld en toont een verzameling voorwerpen die van verschillende scheepsbreuken stammen!

Openingstijden: 10:30 uur tot 17:00 (dagelijks)

In het Fremantle History Museum worden herinneringen aan de koloniale tijd tentoongesteld.

Openingstijden: 11:00 uur tot 16:00 uur (ma – vrij) 13:00 uur tot 17:00 uur (za-zo)

De grootste verzameling van schepen in Australië is ondergebracht in het Historic Boats Museum.

Openingstijden: 10:00 uur tot 15:00 uur (ma – vrij), 11:00 uur tot 16:00 uur (za – zo)

Naast deze musea biedt Fremantle een groot aantal galerieën, waar men een goed beeld krijgt van de verschillende kunstsoorten, zoals bijvoorbeeld Aboriginal Art, keramiekkunst, diversen schilderkunsten. Helaas is het niet mogelijk alle galerieën hier op te voeren.

Naast deze galerieën staan er ook nog een flink aantal historische gebouwen in de stad, zoals bijvoorbeeld The Old Courthouse. Het voormalige gerechtsgebouw, dat tot 1900 in gebruik was, was het tweede van de stad en werd tussen 1883 en 1884 door Arthur Head gebouwd. De architectuur laat de voor die tijd typische bouwstijl zien. Naast het bezichtigen van de historische gebouwen, kan men in Fremantle en omgeving diverse excursies maken. Zo is niet alleen een bezoek aan een van de mooie stranden in de directe omgeving de moeite waard, maar ook een dagtocht naar het voor de kust gelegen Rottnest Island is zeker een aanrader! Het eiland is autovrij en heeft schitterende baaien waar uitstekende duikmogelijkheden zijn. Het is zelfs mogelijk om in kleine cottages op het eiland te overnachten, wanneer men de drukte van de stad even wil ontvluchten….