Melbourne

Deze stad, gelegen aan de Yarra River, is relatief jong. In 1835 landden de Britten hier pas. Als gevolg van de goudvondsten in de omgeving, ontwikkelde Melbourne zich in 1851 tot de grootste en belangrijkste stad. De rijkdom van die tijd wordt weerspiegeld door de vele historische gebouwen, zoals het Flinders Station, City Town Hall en het voormalige Parlementsgebouw. Het contrast tussen de liefdevol gerestaureerde Victoriaanse huizen en de moderne wolkenkrabbers verleent de stad haar zo geliefde en bekende gezicht.

Melbourne staat bekend om de jaarlijks terugkerende sportieve evenementen en goede winkelmogelijkheden. Maar ook op cultureel gebied heeft de stad veel te bieden. Doordat de stad aan de rivier ligt en niet ver van zee biedt het zeer goede recreatieve mogelijkheden. Vanaf de Rialto Tower heb jet het beste uitzicht over het centrum.

Klimaat

Melbourne ligt aan de zuid-oostkust van Australië en beschikt over een natuurlijke haven die gevormd wordt door de Port Philip Bay. In dit gebied heerst een gematigd zeeklimaat, met een relatief hoge neerslag.

Geschiedenis

Tot 1835 was het gebied rondom Melbourne in vast hand van de Dutigalla’s, een Aborigine stam. Tegenwoordig zijn er nog maar weinig overblijfselen uit deze tijd. Alleen in Yarra Park vind je gemarkeerde bomen uit deze tijd. In 1802 betrad John Murray als eerste Europeaan het gebied. Het duurde tot de jaren 30 van de 19e-eeuw voordat de eerste Europeanen, tegen de wil van de regering in Sydney, in dit gebied een nederzetting oprichtten. Eén van deze pioniers was John Batman, die met behulp van zijn mensen, de Aborigines van hun natuurlijke omgeving aan de oevers van de Yarra Rivers, verdreef. Deze nederzetting werd vernoemd naar de toemalige Engelse Premier, Lord Melbourne. Het Port Phillip District scheidde zich in 1851 van New South Wales af en vormde een nieuwe kolonie, genaamd Victoria (vernoemd naar de Engelse koningin). Tussen 1901 en 1927 was Melbourne de hoofdstad van Australië.

Bevolking

De bevolkingsontwikkeling werd, net als in de andere Australische steden, hoofdzakelijk door immigranten uit Europa beïnvloed. De grootste bevolkingstoename vond plaats in 1851, toen er in Ballarat en Bendigo goud werd gevonden! Na deze ontdekking was Melbourne al in 1860 de grootste stad in Australië. Tussen 1933 en 1961 verdubbelde zich het aantal inwoners naar 2 miljoen! De immigranten vanuit de hele wereld hebben Melbourne tot een smeltkroes van verschillende culturen gemaakt.

Bezienswaardigheden in Melbourne

Direct aan de Yarra River bevindt zich het Flinders Station, het oude station van de stad. Hier is ook het Southgate Complex, met verschillende theaters, gevestigd. Het stadscentrum begint iets ten noorden van Flinders Station. Hier zijn verschillende passages en alles wat men van een miljoenenstad verwacht gevestigd! Het inofficiële kenmerk van Melbourne is de tram. In de stad rijden nog steeds zeer mooie, authentieke trams die onderdeel uitmaken van het normale openbaar vervoer. Een aanrader is een rondrit door de stad met lijn 8, die vanuit het hart van de stad langs verschillende bezienswaardigheden rijdt.

Evenementen

Melbourne is een cultureel centrum en gedurende het gehele jaar worden er verschillende evenementen georganiseerd. Omdat sport een van de favoriete bezigheden is van de inwoners van Melbourne, is het niet verwonderlijk dat het ene internationale evenement het andere opvolgt! Beginnend met de Australian Open (tennis) in Januari, wordt het seizoen vervolgd met de Formule 1 Grand Prix in maart, de Rip Curl Pro Surf Contest in april enz. enz. Bijna iedere maand staat wel in het teken van een sportief evenement!

In Melbourne vindt jaarlijks (in november) ook de meest prestigieuze paardenrace, de Melbourne Cup, plaats. Dit evenement brengt heel Australië voor 1 dag tot stilstand! Een andere bezienswaardigheid is het terrein van de MCG (Melbourne Cricket Grounds) en het zuidelijk gelegen stadsdeel St Kilda. Hier wonen zeer veel jongere mensen en er heerst altijd een aangenaam drukke atmosfeer. In dit gebied zijn veel hostels en backpacker-hotels gevestigd. Voor Europeanen eveneens interessant zijn de stadsdelen Carlton, Little Italy en Richmond, de op 3 na grootste Griekse stad ter wereld!

De verschillende Europese invloeden hebben de sfeer van de stad sterk beïnvloed, iets wat vooral blijkt uit de culinaire veelvoud in de stad! In de bijna 3000(!) verschillende restaurants die Melbourne rijk is, kunnen fijnproevers van bijna alle internationale keukens genieten!

Excursies

Aan te raden zijn de river cruises op de Yarra River, die voeren totaan de Westgate Bridge en Port Melbourne. Interessante dagtochten in de omgeving van de stad voeren naar de voormalige goudzoekersstad Sovereign Hill/Ballarat, de Blue Dandenongs (een berglandschap ten oosten van de stad), de Yarra Valley of naar Phillip Island, waar men de zogenaamde Penguin Parade kan bijwonen!