Perth

Perth, de hoofdstad van de deelstad West-Australië, heeft heel veel te bieden. In Perth vindt je verschillende musea, zoals het Western Australian Museum, het grootste en omvangrijkste museum van West Australië. Hier vindt je een mooie tentoonstelling over de dierenwereld van deze regio. Daarnaast is er een vlindergalerie met kleurrijke dieren en de “Aboriginal Gallery”. Ga terug in de tijd van de Australische oer inwoners. Deze prehistorisch ervaring wordt aangevuld door de dinosauriër tentoonstelling.

Voor liefhebbers van de geologie is het Mineral Museum of Western Australia een interessante plek. Hier vind je gesteente en mineralen, maar ook bijzondere tentoonstellingen over het thema. Er is een groot aantal moderne galerieën in Perth, bijvoorbeeld de ‘Bridge Gallery at The Maltings’. Jonge academici en ervaren kunstenaars leggen hier hun werken uit op een verleidelijke, ongedwongen manier. Het bijzondere karakter wordt gevormd door steeds wisselende tentoonstellingen met thema’s van de schilderkunst tot de ‘performance art’. Daardoor is deze galerie de belangrijkste kunstgalerie in West Australië.

In de Art Gallery of Western Australia kunt u de uitzonderlijke collectie van Australische en internationale schilderijen, sculpturen, kunstdrukken, handwerkskunst en decoratieve kunst vinden. Deze collectie van kunstwerken van de Australische oerinwoners geldt als de meest  interessante van de hele continent.

Oude gebouwen

Perth beschikt over vele oude gebouwen uit de 19e- eeuw. Een voorbeeld van zo’n oud gebouw is het Francis Burt Law Education Centre, uit het jaar 1836. Maar ook de eerste jongensschool van de stad, de Old Perth Boys’ School (1852-1854), is zo’n voorbeeld. Dit huis is gebouwd in een kerkelijke architectuurstijl met zandsteen, wat door de strafgevangenen via de Swan Rivier werd getransporteerd. In 1900 werd de bouw van de rustieke Fire Safety Education Centre & Museum voltooid, wat werd gebruikt als hoofdkwartier van de brandweer. De brandweermannen hebben zelf de nieuwste technische ontwikkelingen aangebracht, die deze kazerne tot de meest vooruitstrevende van deze tijd maakte. Tussen 1983 en 1985 werd het gebouw volledig gerestaureerd en is het tegenwoordig een museum.

In 1859 werd voor de eerste Anglicaanse Bisschop in Perth (Matthew Hale) het Bishop’s House gebouwd. Dit huis bestaat uit twee verdiepingen en is in de Georgiaanse stijl gebouwd. Langs King Street bevinden zich nog een aantal historische en bijna intacte handelsgebouwen die tijdens de goudkoorts in 1890 werden gebouwd. In Perth Mint vind je ook nog veel herinneringen aan de 19e eeuw (en de goudkoorts) waar ze in West-Australië mee te maken hebben gehad. Het Government House, dat in 1864 werd gebouwd, is het dienstgebouw van de gouverneur van West-Australië. Door de Romeinse-gotische stijl ziet het gebouw eruit als een Australische versie van de London Tower.

Perth ontdekken

Een leuke manier om Perth te ontdekken is middels de oude houten Perth Tram, waarmee je met een tram een city tour dwars door Perth maakt. De Perth Tram is een nabootsing van de eerste tram in Perth uit het jaar 1899. Bioscoopgangers zullen een voorstelling in het Omni Theatre niet snel vergeten. De projectiewand in deze bioscoop is 10x zo groot als een gemiddelde bioscoopwand. Het Omni Theatre is gehuisvest in een koepel die zo hoog is als een huis van twee verdiepingen.

Breng een bezoekje aan de Perth Zoo. Deze dierentuin is één van de mooiste dierentuinen van het land. Naast de vele verschillende dieren, zijn er ook diverse tuinen en picknickplaatsen.

In het Sci-tech Discovery Centre wordt de wetenschap in een totaal nieuw licht tentoongesteld. 160 tentoongestelde voorwerpen die je kan aanraken en ontdekken, waarbij je met elk contact een ander geheim van het universum ontdekt.

Kings Park is, met een oppervlakte van 400 ha, het grootste en populairste park van Perth. Een natuurlijk boslandschap midden in de stad met tuinen, wandelwegen, café’s en een uitzichttoren. De periode van eind augustus tot begin oktober is een mooie periode om dit park te bezoeken, in deze periode staan de wijdste vlaktes vol met bloeiende wildbloemen.

Nachtleven in Perth

Het nachtleven in Perth beidt voor iedereen wat wils. In het gerestaureerde His Majesty’s Theatre worden opera’s, ballet en musicals opgevoerd. Het Art Deco Regal Theatre in Subiaco is een populair ontmoetingspunt. In het Entertainment Centre vinden shows plaats van kunstenaars van over de hele wereld en rockbands. Daarvoor biedt de Perth Concert Hall een mooie coulisse voor symfonie concerten. Live concerten vinden ook in het Belvoir Amphitheatre en The Quarry plaats. Het jaarlijkse filmfestival aan de University of Western Australia’s Sommerville Auditorium is een grote gebeurtenis. Ook heeft Perth een grote aantal “hot and happening clubs”. In het noorden van de stad, in Northbridge, zijn vele restaurants en disco’s. Een aantal pubs biedt regelmatig live muziek, hier kan je de lokale inwoners ontmoeten. Het Burswood Casino heeft meer dan 140 speeltafels met alle bekende kansspelen.

Informatie

De internationale luchthaven van Perth bevindt zich 20km noordoostelijk van de stad, de nationale luchthaven 12km. De Perth Airport Bus Service biedt een regelmatige shuttle (dagelijks tussen 5.00-21.20 uur). Transperth Bus 338 verbindt de nationale luchthaven met de stad.

Internationaal telefoonnummer voor Perth: 0061 (8)

Toeristen informatie: Western Australia Tourist Centre, 772 Forrest Place, Corner Wellington Street, Perth, Tel: 483 1111, openingstijden op werkdagen 8.30-17.30 uur, zaterdag 8.30-13.00 uur, zondag 9.00-12.00 uur.

Busdiensten in de stad: gratis bussen (‘Cat’) rijden alle 10 minuten door de binnenstad.

Activiteiten

Festivals:

Festival of Perth: Drie weken cultuur en amusement
Western Australia Week: stichtingsdag ‘Foundation Day’ wordt steeds op de eerste maandag in juni als vakantiedag gevierd. Tijdens de rest van de week worden verschillende sport- en culturele evenementen aangeboden.

Eten en drinken:

Wanneer u niet duur wilt gaan eten, dan is Northbridge ideaal (Botticelli, Mamma Maria’s).
Voor een glas bier biedt Perth verschillende mogelijkheden. Bijvoorbeeld Ord Street Café of de Oyster Bar.

Shopping:

Het grootste aanbod is er in de Hay Street Mall, Murray Street, Wellington Street of aan het Forest Place. Claremont staat voor dure artikelen, Subiaco voor nonchalant chic en Northbridge is iets voor de jongeren.
Openingstijden: 8.00-19.00 uur maandag t/m donderdag, 8.00-21.00 uur vrijdag, 8.00-17.00 uur zaterdag, 12.00-18.00 uur zondag en vakantiedagen.

Het klimaat in Perth

Perth heeft milde winters en hete droge zomers en is de zonnigste provincie hoofdstad in Australië. Perth heeft gemiddeld acht uur zon per dag. In de zomer is het extreem heet met gemiddeld 29 graden Celsius overdag en rond de 17 graden Celsius gedurende de nacht. Alleen door  “the Fremantle Doctor” (een wind die meestal aan het eind van de dag de kop opsteekt) worden de extreem warme zomerdagen een beetje afgekoeld. De “Doctor” blaast de warme lucht weg die boven de stad Perth en de Darling Ranges hangt en is bovendien ideaal om te surfen en zeilen op de Swan River. Het klimaat in Perth heeft een zeer lage luchtvochtigheid, wat heel aangenaam is.

Het is altijd aan te raden zich goed tegen de zon te beschermen en zonnecrème met een beschermingsfactor van tenminste +25 te nemen en een hoed en zonnebril te dragen. Zeer zeker voor kinderen is dit belangrijk. De wintermaanden in Perth zijn juni t/m augustus. Ze zijn mild met een gemiddelde temperatuur van 18 graden Celsius overdag en 9 graden Celsius gedurende de nacht. De meest natte maand is juli met een gemiddelde regenval van bijna 880mm. Vorst is heel zelden en sneeuw komt bijna nooit voor.