Sydney

Kloppend, levendig en levensblij – zo werkt de hoofdstad van New South Wales, die met bijna 3,8 miljoen inwoners de grootste stad van het continent is. De oudste stad van Australië ligt aan één van de grootste en mooiste natuurlijke havens van de wereld. Tegenwoordig is ook de Sydney Cove, de aanlegplaats van de eerste kolonisten, een belangrijk overgangsgebied. Want aan de Circular Quay leggen de kolossale veerboten aan. Daarna varen die naar de buitenwijken aan de kust.

Sydney is de bekendste stad van Australië. Meer dan drie miljoen inwoners wonen inmiddels in Sydney, dat is ongeveer 20% van de Australische bevolking. Kapitein Phillip stichtte in 1788 de stad omdat de vestiging aan de Botany Bay niet geschikt was als strafgevangenenkamp.

Klimaat

Op het overwegend droge Australische continent is Sydney een stad met een subtropisch klimaat. Dit klimaat bestaat uit een mild klimaat met een gemiddelde jaartemperatuur van 17,4°C en voldoende neerslag. Hierdoor is het water in het gebied rond Sydney warm genoeg om zo’n 9 maanden per jaar op één van de 18 stranden te ontspannen.

Geschiedenis

De geschiedenis van Australilë is onlosmakelijk met Sydney verbonden, want aan de zuidoost kust van het continent begon haar kolonisatie door europese kolonisten op 22-01-1788, toen kapitein Arthur Phillip na een boottocht van acht maanden in Port Jackson aan land ging. Deze baai had James Cook achttien jaar daarvoor over het hoofd gezien; een baai die van open zee bijna aan het zicht onttrokken is, met zoveel waterarmen, dat ankerplaatsen in overvloed aanwezig waren.

Arthur Phillip bereikte deze baai met 11 schepen, 1030 kolonisten, waarvan 736 strafgevangenen uit Engeland waren. Het land aan de ankerplaats werd naar de toenmalige Britse minister van binnenlandse zaken, Lord Sydney, genoemd, aangezien deze voor de gevangenisstraffen verantwoordelijk was. Na de oprichting van de nieuwe vestiging met hulp van de strafgevangenen telde die 12 jaar later al 4000 inwoners. In 1841 waren het er al 30.000, in 1865 al 125.000. Tegenwoordig wonen meer dan 3,5 miljoen mensen in deze kosmopolitische stad. Dat is ongeveer 20% van de in Australië wonende mensen.

Vestigingsstructuur

Het is goed om te realiseren dat het stijgende inwonertal en de toename van de betekenis van Sydney voor de structuur van belang zijn. Met de voortschrijdende uitbreiding van de stad ontstond er een functionele structuur. Aan de haven grensden direct de administratieve, bank- en zakengebieden. De stadsontwikkeling voltrok zich van de kern van Sydney in zuidelijke richting naar Port Jackson. Met de toenemende uitbreiding ontstond het plan voor het rechthoekige stratennetwerk. De uitbreiding van het stadsgebied naar het zuiden werd door de bouw van de Harbour Bridge tegengewerkt om de stad naar het noorden uit te breiden.

Bezienswaardigheden

Om Sydney echt te leren kennen is het aan te raden om een Sydney Explorer Ticket te kopen, waarmee men gebruik kan maken van de bus om naar alle bezienswaardigheden te gaan. Overal is het mogelijk om in of uit te stappen. Deze bus rijdt elke 15 minuten tussen de verschillende stops.

Sydney Opera House

Het operahuis van Sydney is naast de Harbour Bridge het bekendste bouwwerk van de stad. De opera werd pas in 1957 gepland, na een internationale wedstrijd, en de bouw begom op 2 mei 1959.

In 1973 was de bouw dan na enige problemen voltooid en werd het operagebouw door koningin Elizabeth II ingewijd. Na een bouwtijd van 14 jaar kreeg het door de Deense architect Jörn Uzton ontworpen gebouw in 1974 zijn definitieve bestemming. Alhoewel het contract van de architect vanwege onenigheid met de opdrachtgevers ontbonden werd, kwam hij toch op het openingsfeest. Uiteindelijk heeft de hele bouw 105 miljoen dollar gekost.

In het complex zijn verschillende hallen voor uitvoeringen ingericht: Concert Hall (2700 plaatsen) met een enorm orgel, Opera Theatre (1500 plaatsen), Drama Theatre (550 plaasten) en Chamber Music Hall (420 plaatsen).

Er worden dagelijks rondleidingen (elke 15 minuten) door het operahuis aangeboden. Voor informatie en tickets kunt u terecht in het souterrain van het gebouw.

De prijs voor concerten en opera’s ligt tussen $ 30 en $ 80. Voor studenten is het echter mogelijk om 30 minuten voor de voorstelling voor $ 12 – 15 overgebleven kaarten te kopen. Tijdig aanwezig zijn!!!

Royal Botanical Garden

De Royal Botanical Gardens liggen tussen Macquarie Street en de Woolloomoolloo Bay. Hier stond 150 jaar geleden de eerste boerderij van Australië. Exotische bloemen en tropische bomen met enorme bovengrondse wortels zijn geen zeldzaamheid. In het van 6.30 uur tot zonsondergang geopende park worden elke woensdag en vrijdag om 10 uur gratis rondleidingen aangeboden. Ze beginnen bij het kleine Visitor Centre.

Harbour Bridge

Een van de mooiste uitzichten op de haven en de stad heeft men van een van de torens van de Harbour Bridge, die door de inwoners van Sydney graag The Old Coathanger wordt genoemd. Tegelijkertijd kan men nog iets over de bouw van de brug en de Harbour-tunnel leren. De 61.000 ton zware en 20 miljoen dollar dure brug, die in 1932 voltooid werd, kan men van de Rocks via een trappenconstructie bereiken. De 1150 meter lange verbinding tussen de noordelijke en zuidelijke stadsdelen -zij is slechts enkele centimeters korter dan de Golden Gate Bridge in San Francisco- heeft een boogbreedte van 503 meter.

The Rocks

The Rocks is een voormalig havenstadsdeel, dat tot winkel- en gastronomie wijk is omgetoverd. Langs de waterlijn bevinden zich veel restaurants met schitterend uitzicht op de opera. The Rocks, op de westoever van de Sydney Cove, worden gedeeltelijk door de Harbour Bridge overbrugd. Hier begon de geschiedenis van Australië, toen de eerste kolonisten op de rotsen tussen Sydney Cove en Walsh Bay hun huizen bouwden.

Hiervandaan trokken de kolonisten verder en verkenden het continent. Liefhebbers van hedendaagse kunst wordt aangeraden een bezoek te brengen aan het Museum of Contemporary Art, 132 George Street (aan de zeezijde van The Rocks). Het museum dat pas enkele jaren geleden is geopend, heeft een grote afdeling gewijd aan Australische kunstenaars.

Maar ook ‘s avonds kan men in de kleine steegjes enkele leuke cafés vinden.

Darling Harbour

Darling Harbour is eveneens een recreatiegebied midden in de stad. Een deel van de haven is gereorganiseerd en bevat een groot winkelcentrum, een aquarium, een informatieschip over de olympische spelen en natuurlijk de beroemde monorail.

Ter gelegenheid van het grote jubileum werd de monorail in gebruik genomen. Door politici en stadoudsten wordt de zweefbaan zeer geprezen, terwijl ze bij veel inwoners van Sydney omstreden is. Ze past weliswaar bij de futuristisch uitziende gebouwen in Darling Harbour, maar niet bij eerder degelijk aandoende binnenstad. De rondvaart van een kwartier kost $ 2,50. Wie onderweg uitstapt, moet bij het vervolg van de tocht opnieuw de volle prijs betalen.

In de grote hallen van het Sydney Exhibition Centre vinden grote beurzen plaats. Tijdens de olympische spelen vonden hier enige wedstrijden plaats. In het niet ver hiervan verwijderde Convention Centre, dat zich met de organisatie bezighoudt, kan men een uitgebreide culturele kalender krijgen van de beurzen.

Harbourside heet het complex van meer etages, waarvan de glazen daken al van verre de aandacht trekken. Hier is veel, wat het hart van een vakantieganger begeert. Chique boetieks, maar ook eenvoudige winkels, goede restaurants en verschillende food centres bieden vermaak, vooral in de weekeinden, wanneer de amusementsmachine op volle toeren loopt. Aan de andere kant ligt het Sydney Aquarium. Hier ravotten alle grote zoetwater- en zeevissen. Daarbij ontbreken ook bonte koralen niet. In een groot terrarium bevinden zich een paar verveelde krokodillen…