Fiordland

Over het Fiordland National Park

Fiordland National Park ligt in het zuidwesten van het Zuidereiland. Met zo’n 1,2 miljoen hectare is Fiordland het grootste nationale park van Nieuw-Zeeland. Daarnaast staat het park op de UNESCO werelderfgoedlijst vanwege de bijzondere geologie en flora en fauna. Kortom, het park omvat beboste heuvels, steile bergen, watervallen, donkere meren, woeste rivieren en schitterende fjorden die het land insnijden. Deze prachtige natuurlandschappen zijn ontstaan tijdens de ijstijden. Door de uitschurende werking van gletsjerijs vormden zich valleien waarna duizenden jaren later het ijs begon te smelten.

Fjorden en Meren

Het Fiordland National Park beschikt over een aantal bekende fjorden. Bijvoorbeeld de Milford Sound in het noorden van het park, het 40 km lange Doubtful Sound en de Dusky Sound met zijn 300 eilandjes. Je kunt langs de fjorden varen met een cruise of kajak waarbij je onderweg veel flora en fauna tegenkomt. In het bijzonder heb je de grote meren in het park, Te Anau en Manapouri die zijn gevormd door diepe holten die zich vullen met smeltwater van omliggende bergen. Als laatste, het nationaal park is een van de meest regenrijke gebieden wereldwijd dus een regenjas is onmisbaar!

Flora en Fauna

Het gebied van het Fiordland National Park wordt bedekt door donkergroene en weelderige beukenbossen met varens en mossen. Op hoger gelegen gebieden groeien er in de zomer zelfs alpenbloemen en -kruiden. Daarnaast is het park ook leefgebied van de typische Nieuw-Zeelandse vogels zoals de kiwi, weka, wakapo, morepork en de takahe.

De stille wateren en meren maakt het park het ideale leefgebied voor pinguïns, dolfijnen, pelsrobben en zeehonden. Echter vind je in de bergen gemzen, rode herten, wapiti’s en hermelijnen.