Mount Cook

Over het Mount Cook National Park

Aan de westkust van het Zuidereiland vind je het 70.000 hectare grote Mount Cook National Park. Het park is vernoemd naar Mount Cook, de hoogste berg van Nieuw-Zeeland met een piek van 3.764 meter. Bovendien is het park omgeven door grillige bergen met besneeuwde bergtoppen, spiegelgladde meren en ijskoude gletsjers. Daarnaast herbergt het park maar liefst 19 bergen waarvan de top hoger is dan 3.000 meter. Bijgevolg is dat gedurende het jaar ruim 1/3e van het park bedekt is met sneeuw. Desondanks bestaan er meer dan 300 soorten bloemen en planten zoals de Mount Cook lelie. Maar ook leven er zo’n 40 vogelsoorten zoals de Nieuw-Zeelandse valk, paradijs eend en de brutale kea.

Ten slotte leven er zoogdieren in het park die zijn ingevoerd door Europese kolonisten. Deze brengen dan ook veel schade toe aan de inheemse flora en fauna van Nieuw-Zeeland. Om die reden, de schade te beperken, staat het park op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Wandelen en Klimmen

Het Mount Cook National Park is een uitstekende plek voor wandel- en klimtochten op ieder niveau. De wandelroutes zijn goed aangegeven en onderhouden maar stevige wandelschoenen zijn desondanks wel nodig. De meeste wandelroutes beginnen bij het beroemdste hotel van Nieuw-Zeeland; The Hermitage.

Voor beginnende wandelaars zijn de wandelroutes door de Hooker Valley goed geschikt. Hier hoeft nauwelijks geklommen te worden en de Kea Point- en Governors Bush-tochten zijn kort waarbij je toch veel van de flora en fauna te zien krijgt. De Hooker Valley Walk heeft een duur van ongeveer 4 uur en gaat over hangbruggen, onstuimige rivieren naar de Mueller-gletsjer. Bij de gletsjer die je drijvende ijsblokken in een azuurblauw gletsjermeer.

Voor de ervaren wandelaars zijn er ook tochten in het park waarbij je een goede uitrusting nodig hebt. Daarnaast is het verstandig om voorbereid te zijn op de veranderlijke weersomstandigheden wanneer je aan een van deze tochten begint. Een van de zwaarste is de Copland Pass Track, deze alpine tocht gaat van Mount Cook langs steile hellingen, heetwaterbronnen en geweldige uitzichten naar het Westland National Park.