Tongariro

Over het Tongariro National Park

Het Tongariro National Park is één van de meest fantastische parken van Nieuw-Zeeland door de grote diversiteit aan landschappen. Kortom, deze landschappen zijn ontstaan door de aanwezigheid van de actieve vulkanen Tongariro, Ruapehu en Ngauruhoe. Deze drie vulkanen werden in 1887 door het opperhoofd van de Ngati Tuwharetoa-stam geschonken aan de Nieuw-Zeelandse regering. Immers werd het park tot eerste nationale park van Nieuw-Zeeland uitgeroepen zodat het in oorspronkelijke staat kon verblijven. Vanwege de uiterst bijzondere natuur is Tongariro als eerste park in 1990 op de UNESCO werelderfgoedlijst geplaatst. In het bijzonder door de knalgroene Emerald Lakes en de Ketetahi Hot Springs in het noorden van het park.

Wandelen

Gedurende het hele jaar is het Tongariro National Park te bezoeken. Daarnaast is het park enorm geschikt voor schitterende wandelingen die variëren van een aantal uur tot meerdere dagen. Één van de bekendste wandelingen is de Tongariro Crossing, de ‘finest one-day walk in New Zealand’. Samengevat is deze route zo’n 19 km lang en leid je van Mangatepopo naar Ketetahi. Hierbij wandel je door onder andere spectaculaire vulkanische landschappen over lavabrokken en stenen. Weliswaar is de track niet heel moeilijk maar het kan wel vermoeiend zijn. Dit komt doordat de wandeltocht ongeveer 7 a 8 uur duurt voor iemand met een normale tot goede conditie.

Wintersport

In de winterperiode is het Tongariro National Park een paradijs voor de wintersporter. Daarmee is Whakapapa Ski Field het grootste skigebied van Nieuw-Zeeland. Omdat het beschikt over zo’n 30 skipistes die voor ieder niveau geschikt zijn. Daarnaast zijn er nog andere skigebieden in het nationale park. Denk hierbij aan het Turoa Ski Area in de buurt van Ohakune en het Tukino Ski Field.