Noordereiland

Het dichtstbevolkte eiland van Nieuw-Zeeland is het Noordereiland die desondanks een stuk kleiner is dan het Zuidereiland. Op het Noordereiland vind je twee grotere steden, namelijk Auckland en de hoofdstad Wellington. Als eerste, het noorden van het eiland bestaat voornamelijk uit tropische regenwouden, lange zandstranden en reusachtige bomen in eeuwenoude bossen. Dan heb je het oosten die vooral bestaat uit landbouwgrond waardoor het gebied veel fruitbomen, wijngaarden en kiwiplantages bezit. Daarnaast vind je ook gouden zandstranden, een azuurblauwe oceaan en pittoreske baaien. Net zoals het westen waar vruchtbare heuvels, grotten, zwarte en witte stranden en ruige kusten het landschap bestrijken. Aangezien het midden van het Noordereiland van vulkanische oorsprong is bestaat het uit geisers, heetwaterbronnen en modderpoelen. Als laatste heb je het zuiden met afgelegen stranden, kleine baaien, zandduinen, moerassen en bossen.

Regio’s Noordereiland

Het Noordereiland kan je onderverdelen in 9 verschillende regio’s die hieronder beschreven worden.

Northland

Northland is de meest noordelijk gelegen streek van Nieuw-Zeeland en daarbij ook de warmste regio. Doordat de regio het dichtst bij de evenaar ligt, heeft het te maken met een tropisch klimaat. Je vind hier schitterende stranden aan een blauwe oceaan en schilderachtige dorpjes. Daardoor zijn er verschillende mogelijkheden om te duiken zoals bij de Poor Knight Islands.

Auckland

De op één na noordelijkste regio van Nieuw-Zeeland is Auckland waar tevens de gelijknamige grote stad gelegen is. De regio strekt zich uit vanaf het noorden in de Kaipara Harbour tot aan de laagliggende gebieden ten zuiden van de Manukau Harbour. Omdat Auckland een aantal prachtige havens en stranden heeft is het een paradijs voor watersporten, zoals surfen, kajakken en zeilen.

Waikato

De regio Waikato is één van de rijkste landbouw- en landelijke gebieden ter wereld. Het is dan ook de thuisbasis van de beroemde zuivel- en volbloed paardenraces industrie van Nieuw-Zeeland. Evenzeer is het de basis voor veel veeboerderijen en andere agrarische bedrijven. Waikato heeft de naam te danken aan de langste rivier van Nieuw-Zeeland, de machtige Waikato rivier. Daarnaast vind je hier ook het grootste zoetwatermeer van Australazië, het Taupomeer.

Bay of Plenty

De schitterende havens en witte surfstranden maakt de Bay of Plenty-regio tot een kustparadijs. Door het warme klimaat hangt hier een heerlijk relaxte sfeer. Onder andere vind je hier de twee steden Rotorua en Tauranga. Ten eerste, Rotorua ligt in een gebied met modderpoelen, kokende warmwaterbronnen en geisers. Daarentegen is Tauranga toeristisch populair voor de watersportmogelijkheden zoals raften en kajakken.

Gisborne

Voor verrukkelijke wijnen, surfstranden en de traditionele Maori-cultuur ben je hier op het juiste adres. De regio Gisborne is gelegen in het noordoosten van het Noordereiland met als hoofdstad Gisborne. Niet alleen is Gisborne het meest oostelijke punt ter wereld, maar ook de eerste stad die de zon ziet. Naast de kustlijn met kleine nederzettingen vind je in het binnenland bergachtig bosgebied. In het westen kom je terecht in het Te Urewera Nationaal Park en het Kaingaroa Forest.

Hawke’s Bay

Door de vruchtbare grond en het warme klimaat behoort Hawke’s Bay tot de toonaangevende wijnproducenten van Nieuw-Zeeland. Daarnaast ligt in deze regio de plaats met de langste naam: Taumata Whakatangi Hangakoauau O Tamatea Turi Pukakapiki Maungo Horo Nuku Pokai Whenua Kitanatahu’. De hoofdstad is Napier, een stad beroemd om zijn Art Deco-gebouwen en prachtige boulevard.

Taranaki

De regio Taranaki ligt aan de westkust van het Noordereiland met als hoofdstad New Plymouth. Deze streek is een paradijs voor de outdoorliefhebber. Aan de ruige en wilde kustlijn vind je verschillende locaties waar je goed kan surfen. Verder kan je in deze regio verschillende activiteiten ondernemen, zoals raften of meerdaagse wandelingen door inheemse bossen. In de hoofdstad van deze regio kun je langs de kunstpromenade lopen en de cultuur van de stad verkennen.

Manawatu-Wanganui

De streek Manawatu-Wanganui is gelegen in het zuiden van het Noordereiland. In deze regio vind je veel grote vulkanen, bergen, rivieren, canyons en heb je goede wandelmogelijkheden. Evenzeer kan je een wandeling maken in het Taraua gebergte, waar je een prachtig uitzicht hebt op het westen. Voor visliefhebbers heb je in deze regio voldoende rivieren om forellen te vangen. Zoals bijvoorbeeld de 290 km lange Whanganui rivier, de tweede grootste rivier van het eiland.

Wellington

De regio Wellington beslaat het zuidpunt van het Noordereiland en bezit de gelijknamige hoofdstad Wellington. Het kenmerkt zich door de schitterende nog onontdekte kusten. Er zijn dan ook uitstekende zwem- en surfmogelijkheden bij de meeste kustlijnen.

Manawatu-Wanganui