Zuidereiland

Het grootste eiland van Nieuw-Zeeland is het Zuidereiland waar nochtans het minste aantal inwoners woont. Van noord naar zuid heeft het eiland een lengte van zo’n 800 km, de breedste plek is ongeveer 300 km breed. Het westen en oosten worden van elkaar gescheiden door de Nieuw-Zeelandse alpen. Verder kan het Zuidereiland onderverdeeld worden in 7 verschillende regio’s die hieronder beschreven zijn.

Regio’s Zuidereiland

West Coast

Één van de ruigste gebieden van Nieuw-Zeeland is de regio West Coast op het Zuidereiland. Je vind hier een combinatie van verschillende natuurverschijnselen zoals oeroude bossen, steile bergen en brede rivieren. De West Coast loopt langs de kust tot aan de Zuidelijke Alpen en staat bekend om de wilde natuur.

Nelson

Als je het gehad hebt met de regen in Nieuw-Zeeland dan moet je naar de regio Nelson afreizen. Met de meeste zonne-uren wordt het als ‘sunshine capital of New Zealand’ beschouwd. Mede door het warme klimaat en de prachtige stranden is de regio erg populair onder toeristen. Daarnaast kun je ook meerdere activiteiten doen zoals raften, paragliden en mountainbiken.

Marlborough

De regio Marlborough bestaat uit twee verschillende gebieden, de Marlborough Sounds en de wijnstreek. Wanneer je per boot van het Noordereiland naar het Zuidereiland vaart kom je aan in de Marlborough Sounds. De Marlborough Sounds is een maritiem park die over een oppervlakte van 960 km2 beschikt. Hier zijn beboste bergen omgeven door water en eilanden waar verschillende vogelsoorten en zeedieren hun thuisbasis hebben. Van fjorden en baaien verandert het gebied langzaam in een heuvelachtig landschap. Doordat een stuk verderop het wijngebied ligt die wereldberoemd staat om zijn Sauvignon Blanc wijnen. Volgens wijnkenners is de Marlborough Sauvignon één van de beste wijnen van de wereld.

Canterbury

De grootste regio van Nieuw-Zeeland is Canterbury met als hoofdstad Christchurch. In het bijzonder kenmerkt Canterbury zich door het afwisselende landschap. Daarnaast is de hoogste berg van Nieuw-Zeeland, Mount Cook, gelegen in deze regio. In het noorden van Canterbury stroomt de Conway-rivier, in het westen bevinden zich de Nieuw-Zeelandse alpen en in het zuiden stroomt de Waitaki-rivier.

Otago

De regio Otago is een gebied met enorm veel diversiteit in zowel de landschappen en natuur als in de activiteiten en bevolking. Breng een bezoek aan de oude stad Dunedin waar veel Schotse invloeden te vinden zijn. Dit komt doordat de stad in 1848 de stad is opgericht door Schotse kolonisten. Hiernaast kun je de indrukwekkende natuur bezoeken in één van de nationale parken. Voor de échte avonturiers heb je de adrenaline hoofdstad van Nieuw-Zeeland, Queenstown. Als laatste staat ook het enige kasteel van Nieuw-Zeeland in Otago die Larnarch Castle heet.

Southland

Het meest zuidelijke gebied van Nieuw-Zeeland heet onmiskenbaar Southland. Deze regio op het Zuidereiland kenmerkt zich door kleine dorpjes, prachtige kust en heuvelachtige weilanden. Op het uiterste punt van het eiland vind je Catlins, waar je verschillende vogelsoorten en zeedieren kunt bewonderen. Ervaar hier ongeëvenaarde schoonheden en veelzijdige flora en fauna terwijl je verwelkomt wordt door de gastvrije bewoners.

Tasman

De Tasman regio is vernoemd naar de Tasmanbaai, vernoemd naar de Nederlandse ontdekkingsreiziger Abel Tasman. De hoofdstad van deze regio is Richmond.