Vlag van Australië

Sinds het jaar 1901, is de huidige vlag van Australië, de officiële vlag van het land. De vlag van Australië is donkerblauw en bevat de Union Flag (Vlag van het Verenigd Koninkrijk). Australië was tot het jaar 1901 een verzameling van Britse kolonies.

Naast de Union Flag komt ook de grote zevenarmige Ster van het Gemenebest terug in de linkerhoek van de vlag. De vijf witte sterren aan de rechterkant van de vlag staan symbool voor het sterrenbeeld Zuiderkruis. Elke ster heeft zeven punten, behalve de kleinste ster die heeft er vijf.

De geschiedenis van de Australische vlag

Zoals al eerder benoemd was Australië tot het jaar 1901 een onderdeel van Britse kolonies. De vlag van het Verenigd Koninkrijk die terugkomt op de Australische vlag werd gebruikt om verschillende kolonies van de Britten te symboliseren.

In de 19e eeuw zijn er twee pogingen geweest om tot een vlag te komen die voor heel Australië gold. De allereerste poging was in het jaar 1823. Dit was een ontwerp dat werd gemaakt door de twee kapiteins John Nicholson en John Bingle. Het ontwerp, de National Colonial Flag for Australia, van deze twee kapiteins bestond uit een rood kruis op een wit veld, met vier witte sterren en in de hoek de Britse vlag.

In het jaar 1831 werd een populairdere vlag ontworpen, ook dit keer ontwierp John Nicholson de vlag. De vlag, die Australian Federation Flag werd genoemd, leek op de National Colonial Flag for Australia. Maar in plaats van een rood kruis bevat het een blauw kruis en staan er vijf sterren op, in plaats van vier.

1901

In het jaar 1901 werd Australië een federatie, in dit jaar werd ook een ontwerpwedstrijd voor het maken van de nieuwe vlag gehouden. De meeste inzendingen stuurden een ontwerp van de vlag met de Union Flag en het Zuiderkruis erop. Vijf deelnemers die bijna dezelfde vlag hadden ontworpen, wonnen de wedstrijd. Dit ontwerp is sinds 3 september 1901 de officiële vlag van Australië.

De vlag die in 1901 werd ontworpen is nog een aantal keer licht gewijzigd. Zo hadden de vijf sterren die aan de rechterkant van de vlag staan een verschillend aantal punten, oplopend van vijf tot negen. Om wat kosten te besparen en het produceren van de vlag goedkoper te maken, werd besloten om de vier grote sterren aan de rechterkant zeven punten te geven en de kleine ster vijf punten. Naast deze verandering werd ook de ster aan de linkerkant aangepast. In het jaar 1901 had deze ster nog maar zes punten, in 1908 werd kreeg deze ster er een punt bij en bestond hij uit zeven punten. Er werd een punt aan toegevoegd om het zuidelijke deel van Papoea-Nieuw-Guinea, dat op dat moment nog bij Australië hoorde te symboliseren.