KLIMAAT IN AUSTRALIË

Het klimaat van Australië; alles wat je moet weten voor je reis naar Australië

Australië is het 5 na grootste land van de wereld en heeft 23 miljoen inwoners. Een groot land, kun je wel zeggen en daarom heeft het ook meerdere klimaatzones. In het centrum van Australië is een woestijnklimaat met daaromheen een zone met een warm steppeklimaat. Noord-Australië is voornamelijk een subtropisch klimaat en in Zuid- en in Oost-Australië is er een zeeklimaat.

Australië ligt dicht bij de evenaar waardoor het er vrij warm is. In het noorden is het in de Australische wintermaanden lekker vertoeven met temperaturen die vaak boven de 20 graden liggen.  Kom je voor de sneeuw en de kou moet je helemaal naar het zuiden van Australië reizen.
Verstandig om je reis naar Australië goed voor te bereiden. Kijk even bij onze reizen, we helpen je graag om je Australië reis helemaal op de wensen af te stemmen. Met onze jaren lange ervaring rondreizen Australië kun je daar zeker van op aan.

Door de ligging op het zuidelijk halfrond verlopen de seizoenen in Australië precies tegenovergesteld aan die zoals we ze in Nederland gewend zijn.

Van september t/m november is het lente, van december t/m februari is het zomer, van maart t/m mei is het herfst en de winter duurt van juni t/m augustus. Echter, deze seizoenen gelden eigenlijk alleen op het zuidelijke deel van Australië. In het tropische gedeelte ten noorden van de Steenbokskeerkring beginnen de tropen en hebben we te maken met een droge tijd en een regentijd.

Over het algemeen kunnen we stellen dat gedurende de wintermaanden (dus van juni t/m augustus) de beste tijd is om het uiterste noorden te bezoeken. In de praktijk begint de regentijd midden oktober en duurt deze t/m eind maart, begin april. Aan het begin van de regentijd, medio oktober, is er eigenlijk nog niet heel veel aan de hand en is er feitelijk niks op tegen om het gebied te bezoeken. Begin november t/m januari zijn de maanden waarin men het gebied moet mijden. Er heerst dan een uiterst hoge luchtvochtigheid en het weer is slecht.

In de regel kan je ervan uitgaan dat de temperaturen tussen november en maart overal in het land hoog zijn. In het zuiden is de winter over het algemeen koud en valt er sneeuw in de bergen. Nog kouder is het in de winter op Tasmanië, de door de Bass Strait van het continent gescheidde eilandstaat. In het binnenland kan het hier ‘s winters erg koud worden maar de dagen zijn er over het algemeen helder en zonnig.

Grofweg kan Australië in 4 klimaatzones worden verdeeld:

1) Tropen: Tot dit gebied behoren de noordelijke gebieden van Queensland, Northern Territory en West Australia. In de tropen heerst het gehele jaae een vochtig en warm klimaat. Van november t/m maart valt er langs de kust veel regen. In het binnenland liggen de temperaturen overdag beduidend hoger en koelt het ‘s nachts enorm af, soms tot het vriespunt. Tijdens de zomermaanden is de hitte onverdraagzaam.

2) Subtropen: Dit gebied staat nog onder invloed van de tropen en omvat vooral het zuidelijke deel van Queensland en delen van West Australia. Door de gematigde temperaturen en het aangename klimaat wat hier het gehele jaar door heerst is dit gedeelte van Australië interessant voor toeristen.

3) Continentale droge zone: Onder dit gebied verstaan we in eerste instantie het woestijnachtige gebied van Australië, de Outback. Regen valt hier, als er überhaupt al regen valt, uitsluitend in de wintermaanden. Omdat het in dit gebied altijd zo warm is, koelt het ‘s nachts enorm af en vriest het zelfs.

4) Gematigde zone: In het zuidelijke deel van Australië kunnen we het klimaat het beste als Middellandse Zeeklimaat beschrijven. De temperatuur variëer van 10 tot 38 graden celcius in de zomer. Alleen op Tasmanië heerst een wat ‘ruiger’ klimaat dat ondermeer door de nabijheid van de Zuidpool wordt veroorzaakt.

We kunnen dus met gemak vaststellen dat het in Australië altijd wel ergens goed weer is voor een geslaagde vakantie! Zo kunt u in julli in het noorden gaan duiken aan het Great Barrier Reef en in het zuiden skieën.