GEZONDHEID TIJDENS UW REIS NAAR AUSTRALIË
“HET LAND DOWN UNDER”
Gezondheidsrisico’s: Er gelden voor Australië geen gezoendheidsrisico’s en u heeft ook geen inentingen nodig. Hou wel rekening met de straling van de zon, die in Australië beduidend intensiever is dan wat we hier gewend zijn. Zorg dus voor afdoende bescherming tegen de zon middels een zonnencréme, hoed en bril. Denk ook aan insectenmiddel. zie http://www.australia.com/en/planning/health-safety.html voor meer info
Quarantainebepalingen: Australië is een eilandcontinent waar veel ziektes, planten en insecten (zoals hondsdolheid, mond en klauwzeer) niet voorkomen. Om dit zo te houden, zijn zeer strenge regels van kracht m.b.t. de invoer van levensmiddelen en planten. Een precies overzicht vindt u terug in de bijgevoegde informatie m.b.t. quarantainebepalingen. zie https://info.australia.gov.au/information-and-services/passports-and-travel/customs-and-quarantine voor meer info
Geneesmiddelen: In de steden is ook ‘s avonds en op zondag meestal wel een apotheek open voor noodgevallen. In enkele grote steden zijn ook 24-uursapotheken. Neem speciale geneesmiddelen in ruim voldoende mate mee (in de originele verpakking) of vraag de arts om een recept. Het is aan te raden zelf een reisapotheek met reguliere geneesmiddelen mee te nemen.
Medische verklaring: Reizigers die geneesmiddelen meenemen die onder de Opiumwet vallen (zoals bepaalde slaapmiddelen, ADHD-middelen en sterke pijnstillers), moeten voor deze geneesmiddelen een Engelstalige medische verklaring met Apostillestempel bij zich hebben. Het reizen met deze geneesmiddelen zonder verklaring is strafbaar. Op hetcak.nl is te lezen welke geneesmiddelen onder de Opiumwet vallen en hoe de verklaring kan worden aangevraagd. De verklaring is 1 jaar geldig na de opgegeven ingangsdatum. Vraag de verklaring minimaal 2 weken voor vertrek aan.
Haaien, krokodillen en kwallen: Onder andere vanwege haaien kan het heel gevaarlijk zijn om te zwemmen buiten de zones die door reddingsbrigades worden bewaakt. In het noorden van Australië zijn er zoutwaterkrokodillen in de zee en zoetwaterkrokodillen in de meren. Pas tijdens het zwemmen ook op voor giftige kwallen.
Muggen: In het noorden van Australië komen dengue en Japanse encefalitis voor, terwijl in de staten New South Wales en Queensland het Ross River-virus een risico vormt. Verder zijn uit het noorden van het land en het noordwesten van Western Australia meldingen bekend van Murray Valley encefalitis. De twee laatstgenoemde infectieziekten worden overgebracht door muggen die vooral rond zonsondergang actief zijn. Dengue wordt overgebracht door muggen die vooral overdag steken, Japanse encefalitis door muggen die vooral ‘s avonds en ‘s nachts actief zijn. Draag beschermende kleding en gebruik op de onbedekte huid een insectenwerend middel, bij voorkeur met DEET. Gebruik ook een muskietennet om onder te slapen. Uitgebreide en actuele informatie over infectieziektes is te vinden op de website van het RIVM: rivm.nl.
Spinnen en slangen: Reizigers moeten op hun hoede zijn voor gifslangen en giftige spinnen. Aangeraden wordt om toiletten altijd voor gebruik te controleren en om altijd te controleren of er niks in schoenen of laarzen is gekropen. Zoek bij een beet door een slang of spin onmiddellijk medische hulp.
Drinkwater: Leidingwater is overal veilig te drinken.
Bekijk hier meer informatie over: