Momenteel zijn er geen veiligheidsrisico’s voor Australië of Nieuw-Zeeland.

Bosbranden Australië 

Begin 2020 was vanwege de bosbranden geen goede start voor Australië. Zoals alle Australiërs, gaat ons hart uit naar de families en gemeenschappen die getroffen zijn door de bosbranden.

Momenteel krijgen wij veel vragen binnen over de gevolgen van de bosbranden in Australië. Een van de meest gestelde vragen is of het verstandig is om een reis naar Australië te boeken. Je hoeft Australië als vakantiebestemming zeker niet te vermijden, integendeel!

Momenteel zijn er geen veiligheidsrisico’s meer, dat geldt voor geheel Australië. De schade door de bosbranden is beperkt tot slechts een klein deel van dit immense continent. Inmiddels is de natuur flink bezig met het herstel, wat schitterende plaatjes oplevert. Tel daarbij op dat veel toeristische hotspots momenteel veel minder druk bezet zijn, dus je kunt in zekere zin zeggen dat je het land voor jezelf hebt! En dan is er nog de lokale bevolking, die het geld voortkomend uit toerisme goed kunnen gebruiken. Dit draagt immers bij aan het herstel van hun eigen leven, voorzieningen en natuur.

Zoals we allemaal weten is Australië erg groot: ruim 9 miljoen km2 (ter vergelijk: Europa is zo’n 10,5 miljoen km). De branden zijn vooral verspreid over de zuidkust en dan met name de oostelijke staten New South Wales, Australian Capital Territory en Victoria. Dit is uiteindelijk maar een klein deel van een enorm land. Het gebied is niet groter dan Nederland, afgezet tegen Europa. Het overgrote deel van Australië is niet aangetast door de branden. Nog altijd kun je genieten van de tropische regenwouden en savannes in het noorden, de oerbossen in het zuidoosten en de prachtige landschappen van Tasmanië.

Vooropgesteld: de getroffen gebieden hebben jaarlijks te maken bosbranden, maar de situatie was dit jaar extreem. Het duurde nu (o.a. door windstilte en aanhoudende droogte) al een aantal weken waardoor de schade op sommige plaatsen buitenproportioneel is.

Voor meer informatie en reisadvies verwijzen we je graag naar Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Mocht je nog vragen hebben met betrekking tot jouw reis(plannen), bel of mail ons dan gerust.