Lokale keuken

De lokale keuken van Nieuw-Zeeland lijkt veel op de Australische keuken, alhoewel de oorsprong in de Britse keuken ligt. Echter zijn de eet mogelijkheden in Nieuw-Zeeland eindeloos doordat de moderne keuken van alle continenten wat mee heeft gekregen. Ten eerste heb je het ontbijt die meestal bestaat uit brood met beleg of soms yoghurt met granen en wat fruit. Ze drinken tijdens het ontbijt verder vaak koffie of thee maar ook vruchtensappen, melk of chocolademelk. Ten tweede, avondeten in Nieuw-Zeeland is de belangrijkste maaltijd van de dag. Ze eten zowat hetzelfde als in Nederland zoals groente, vlees en aardappelen, pasta of rijst. Daarnaast worden ook salades gegeten en als nagerecht fruit, yoghurt of een pudding.

In Nieuw-Zeeland zijn ze fan van zeevruchten maar eten ze ook veel lamsvlees, hert, witvis en fish & chips. Daarnaast zijn ze enorm fan van de hartige taarten gevuld met gehakt, kaas en vis. Hieronder zijn typisch Nieuw-Zeelandse gerechten en lekkernijen uit de lokale keuken uitgebreider beschreven.

Nieuw-Zeelandse gerechten

Hangi – Hangi is een traditionele Maori manier van het stomen van eten. Door middel van een kuil in de grond waarop hete stenen liggen gaat het eten stomen. Hierbij worden aardappelen, verschillende soorten groente en vlees zoals varken, hert, lam of kip gebruikt. Bij deze manier van stomen dek je het eten af met bladeren en aarde zodat er geen zuurstof in komt. Het is enorm tijdrovend en kan wel tot een halve dag duren, toch is het ontzettend bijzonder om mee te mogen maken.

Kumara – zoete aardappelen staan in Nieuw-Zeeland beter bekend als Kumara. Deze knol kan gebruikt worden voor meerdere doeleinden zoals in kroketten, chips of friet.

Pukekohe – Pukekohe is een hartige taart die gemaakt is van aardappelen, ui, knoflook, zout, peper, tijm en boter. Hierna gaat de taart gedurende een uur in de oven.

Witvis beignet – de witvis beignet is gemaakt van doorzichtige jonge witvis gebakken met ei en bloem. Het witvisseizoen loopt slechts van augustus tot september waardoor het in de lokale keuken van restaurants alleen in die maanden verkrijgbaar is. Echter kun je het ook zelf maken of bij de viswinkels kopen.

Kina – Nieuw-Zeelanders houden erg veel van zeevruchten wat ook blijkt vanuit de Kina. Dit is de lokale naam voor een soort zee-egel met een harde, stekelige buitenkant. Ondanks dat er wereldwijd zo’n 500 soorten zee-egels bestaan is de Kina alleen in Nieuw-Zeeland te vinden.

Lekkernijen

Hokey Pokey – Hokey Pokey is vanilleroomijs gemengd met gekarameliseerde honingraat toffee. Het is mogelijk om dit populaire ijsje zelf te maken met suiker en siroop. Mocht je even snel een ijsje willen eten in Nieuw-Zeeland dan kun je ze ook vinden in de supermarkt of een ijssalon.

Jaffa’s – Jaffa’s is het favoriete snoepje onder de Nieuw-Zeelanders. Het zijn kleine suikerbolletjes met een sinaasappelachtige smaak en worden gebruikt om mee te racen. Je kunt ieder jaar deelnemen aan de Jaffa Race in de steilste woonstraat ter wereld, de Baldwin Street in Dunedin. Alle Jaffa’s krijgen een nummer en zijn verkocht voor $1 per stuk voor het goede doel.

Marmite – Australië heeft Vegemite, Nieuw-Zeeland heeft Marmite. Dit is een voedselpasta gemaakt van gistextract in combinatie met kruiden en specerijen. De Marmite is wat stroperiger in vergelijking met de Vegemite en worden beide gegeten met brood of crackers. Door de zeer geconcentreerde smaak wordt het dun gesmeerd samen met een laag boter.

Pavlova – zowel Nieuw-Zeeland als Australië beweren dat ze beide pavlova hebben gemaakt. Pavlova is een merengue-dessert met een krokante buitenlaag en zachte binnenkant, geserveerd met slagroom en fruit zoals kiwi en aardbei. Dit dessert wordt voornamelijk gegeten tijdens kerstmis en andere zomervieringen maar kan gedurende het hele jaar verkregen worden.

Manuka honing – deze honingsoort is ontzettend populair wereldwijd maar afkomstig uit de lokale keuken van Nieuw-Zeeland. Het heeft een bijzonder geneeskrachtige, ontstekingsremmende en antibacteriële werking. De bijen voeden zich met nectar uit de zogehete Manuka-struik waardoor de honing vrij schaars en extreem duur is.

Nieuw-Zeelandse dranken

Lemon & Paeroa – deze zoete Nieuw-Zeelandse frisdrank is ook wel bekend als L&P. Het traditionele recept voor de frisdrank bestaat uit citroensap in combinatie met koolzuurhoudend mineraalwater uit de stad Paeroa. Weliswaar is het nu eigendom van het multinationale Coca-Cola maar het blijft ontzettend populair onder Nieuw-Zeelanders.

Bombay blush – de ‘bombay blush’ is een vuurrode cocktail met als belangrijkste ingrediënt Bombay Sapphire, een bekend gin merk. Deze combineer je met tripple sec, ruby red juice, siroop, citroen en ijs met een schijfje grapefruit langs de rand van het glas.

Bier – Nieuw-Zeeland behoort onder de top 3 van bier consumerende landen ter wereld. Overal waar je komt kan een biertje gedronken worden waarvan de bekendste soorten Lion Red, Steinlager en DB Draugt zijn. Door de Britse invloeden bevat het bier maar weinig alcohol en zit er maar een klein schuimlaagje op.

Wijn – de laatste twintig jaar heeft de Nieuw-Zeelandse wijnindustrie een enorme vlucht gemaakt. Het drinken van wijn is steeds populairder in Kiwi-land die eerst bekend stond als fanatiek bier drinkend land. Het gematigde klimaat in het land is ideaal voor het rijpen van druiven voor wijn. Over het land zijn meer dan 300 wijnmakerijen waar je verschillende wijnen kunt proeven. Echter zijn de witte wijnen zoals chardonnay en sauvignon blanc erg gewaardeerd in Nieuw-Zeeland.

Thee met melk – de Nieuw-Zeelanders hebben één van de meest Britse tradities overgenomen, namelijk het drinken van thee met melk erin. Op vaste tijdstippen drinken de Kiwi’s een kop thee met melk en vaak iets lekkers bij de hand zoals cake, sandwiches, scones of andere Nieuw-Zeelandse lekkernijen.